Politică externă

Cabinetul socialist din Bulgaria nu a fost validat

27.07.2005, 20:13 8

Investirea noului cabinet bulgar condus de socialistul Serghei Stanisev a fost blocata ieri in parlamentul de la Sofia in urma retragerii fortelor politice de centru-dreapta si a formatiunii xenofobe "Ataka" de la lucrarile Parlamentului.

Socialistii bulgari din PSB, alaturi de aliatii lor din cadrul Miscarii pentru Drepturi si Libertati, reprezentanta minoritatii turce, au doar 116 parlamentari in Legislativul bulgar, dintr-un total de 240 de parlamentari. Conform Constitutiei bulgare, guvernul minoritar prezentat de Stanisev avea nevoie de obtinerea unei majoritati simple prin voturile altor cinci parlamentari din randul opozitiei.

Sedinta parlamentului bulgar a fost marcata inca de la inceput de disensiuni privitoare la numarul celor prezenti la sedinta. Problemele tehnice si sosirea unor parlamentari intarziati au dus la modificarea numarului celor prezenti in ultimul moment. In final la deschiderea lucrarilor sesiunii extraordinare a parlamentului bulgar au fost prezenti 238 de parlamentari din totalul celor 240. Formatiunile de opozitie au decis parasirea salii de sedinta dupa ce presedintele parlamentului bulgar, Gheorghi Pirinski, a decis ca votul de investitura al noului cabinet sa fie secret. In aceste conditii, premierul desemnat Serghei Stanisev a citit programul de guvernare al cabinetului sau in fata unei sali pe jumatate goale. Pirinski, membru al PSB, ales in aceasta functie pe 11 iulie, a decis amanarea sedintei extraordinare de investire a noului guvern pentru ziua de miercuri.

Liderul Miscarii pentru Drepturi si Libertati, formatiune care ar trebui sa detina 5 ministere in noul Executiv, Ahmed Dogan, a declarat ca gestul opozitiei de a boicota lucrarile parlamentului reprezinta o actiune iresponsabila si primejduieste integrarea Bulgariei in Uniunea Europeana.

Intrebat daca guvernul de coalitie propus mai are sanse de a obtine aprobarea parlamentului, Dogan a spus ca "Bulgaria nu are alta solutie pentru ca fortele de centru-dreapta nu au potentialul necesar", a adaugat insa ca "daca vor avea potential, am putea analiza situatia foarte atent", dand nastere speculatiilor ca partidul sau s-ar putea reorienta catre formatiunile de centru-dreapta pentru alcatuirea unei alte majoritati.

La randul sau fostul premier bulgar, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, a respins posibilitatea convocarii de alegeri anticipate, motivand ca aceasta este cea mai proasta optiune pentru Bulgaria in acest moment.

In acelasi timp oficialii europeni par sa dea semne de nemultumire privitor la situatia politica instabila de la Sofia. Fabrizio Barbaso, seful Directiei Generale pentru extindere din Comisia Europeana, a declarat ca in Bulgaria este nevoie de "un guvern puternic, alcatuit repede, astfel incat sa isi poata incepe activitatea cat mai curand". Acesta a facut un apel catre liderii politici de a ajunge la un compromis care sa permita atingerea obiectivului de integrare europeana la 1 ianuare 2007.

Analistii politici sunt de parere ca daca Executivul propus de Stanisev nu primeste votul de incredere al parlamentului, si alte partide ar esua de asemenea in acest demers s-ar putea deschide calea organizarii de alegeri anticipate ca ultima solutie de a rezolva criza politica.

Acest lucru ar afecta calendarul aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana, in conditiile in care Sofia mai are de adoptat numeroase reforme, indeosebi in ceea ce priveste justitia, iar Bruxellesul a avertizat ca un esec in aceasta privinta ar face posibila activarea clauzei de salvgardare si implicit amanarea integrarii in UE pentru 2008.

Criza politica intervine intr-un moment delicat pentru Bulgaria, care asteapta in octombrie raportul anual al Comisiei Europene, relateaza Le Figaro. In cazul in care va fi dat un aviz nefavorabil, acest lucru ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare, o decizie in acest sens urmand a fi luata la nivelul sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana in primavara anului viitor.

mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO