Politică externă

Bush, tot mai agresiv la adresa lui Kerry

12.10.2004, 00:00 15

Campania electorala pentru alegerea presedintelui american a intrat in linie dreapta. Mai sunt doar trei saptamani pana la scrutin (care are loc pe 4 noiembrie) si s-au consumat deja doua dintre cele trei intalniri fata in fata ale celor doi candidati: republicanul George Bush si democratul John Kerry. Cea de-a treia confruntare are loc miercuri, in statul Arizona, iar de-aici pana la alegeri mai sunt putine lucruri care ar mai putea influenta votul americanilor.
Cele doua dezbateri de pana acum i-au adus lui George Bush un usor avantaj in raport cu candidatul democrat. Este efectul ultimei dintre infruntarile televizate, transmise in direct si urmarite cu sufletul la gura de audinta americana. In acea dezbatere, Bush a jucat la scena deschisa si a insistat pe punctul vulnerabil al adversarului sau - schimabarea de la o zi la alta a vederilor lui Kerry in privinta politicii externe, recte razboiul din Ira. Este vorba despre sustinerea invaziei americano-britanice asupra Irakului, in momentul in care a fost supusa la vot in Senatul american si apoi transferarea intregului arsenal discursiv la 180 de grade - in campanie, Kerry a pledat in favoarea retragerii la un moment dat a americanilor din Irak, insistand asupra faptului ca (si aici devine, potrivit observatorilor neconvingator) a fost o greseala campania din Irak.
George Bush se pregateste, dupa cum au relevat cateva ziare americane inm editia de ieri, sa-i contureze lui Kerry un profil de inconsecvent si in privinta politicilor interne. Aici, iteresant, lupta va fui una doctrinara. Kerry este democrat, dar unul foarte bogat (este sotul Teresei Heinz, detinatoarea imperiului alimentar care este celebru si dupa marca de sosuri cu acelasi nume). De altfel, dna Kerry a investit bani in campania candidatului democrat. Or, Bush doreste sa-l prezinte electoratului american pe contracandidatul sau ca pe un reprezentant fara anvergura democrata (de centru-stanga), un politician care mai degraba este de partea celor putini si puternici financiar decat de partea americanilor de rand. Bush vrea sa-l prezinte pe Kerry ca pe un liberal autentic, un militant pentru scaderea impozitelor pentru cei bogati, adica opusul strategiei pe care o asteapta electoratul american din partea unui democrat. Kerry este, in cadrul corpului de politicieni democrati, considerat cel mai de dreapta dintre colegii sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO