Politică externă

Bush incepe turneul in Orient

03.06.2003, 00:00 9

Astazi, George W. Bush incepe vizita in Orientul Mijlociu, prim pas in incercarea de a aplica o strategie care prevede normalizarae relatiilor israeliano-palestiniane si crearea unui stat palestinian.
Presedintele american reia un proiect traditional al presedintilor SUA, de la Nixon incoace, acela de a pacifica Orientul Mijlociu. Dupa Irak, Casa Alba a acreditat "foaia de drum" pentru normalizarea relatiilor israeliano-palestiniene. Nici nu ajunsese insa, George W. Bush, ieri in Egipt - unde urma sa se intalneasca cu liderii arabi - ca Ariel Sharon avea deja probleme in cabinet datorita intentiei de retragere din Fasia Gaza. Dupa cum se stie, comunitatea internationala considera ocuparea teritoriilor palestiniene, de catre israelieni, ilegala. Imediat ce premierul israelian s-a raliat acestui punct de vedere, a inceput sa aiba necazuri interne. Ieri, cu doua zile, inainte de intalnirea Bush-Sharon-Abbas, de miercuri, din Iordania, presa internationala titra diferit criza din cabinetul israelan. Reuters scria ca anuntul facut de Sharon in plenul cabinetului, duminica - retragerea enclavelor israeliene din teritoriile ocupate, 50, dupa surse neoficiale, si 10, dupa adjunctul ministrului Apararii israelian, Zeev Boim - a provocat protestele celor doi ministri ai Partidului National Religios, partizan al mentinerii teritoriilor. Partidul de dreapta este membru al coalitiei la conducere. Dupa Star News, serviciile secrete israeliene se pregatesc sa faca fata unor atentate la viata primului ministru, mai ales ca un lider de dreapta a amenintat cu razboiul civil. Avigdor Lieberman, reprezentant al dreptei si ministru, l-a avertizat pe Sharon, ca dorinta sa de a desfiinta enclavele dupa summit-ul la care va participa George W. Bush ar putea arunca tara in razboi civil. Dupa David Horovitz, editor la Jerusalem Report, citat de aceeasi sursa, partizanii pastrarii teritoriilor ocupate considera ca acestea sunt avanposturi pentru extinderea Israelului si totodata, obstacole impotriva formarii unui stat palestinian. Reprezentantii administratiei Bush au facut dese drumuri, in pregatirea vizitei presedintelui american, intre Ierusalim si Ramallah, capitala palestiniana, pentru a stabili un limbaj comun, astfel incat intalnirea istorica din Iordania sa nu se incheie cu un esec. Miercuri, la Aqaba, planul de pace israeliano-palestinian va fi lansat oficial. Dupa cum se stie el prevede pacea in Orientul Mijlociu, sfarsitul violentelor si crearea unui stat palestinian in 2005. Planul prevede desfiintarea imediata a enclavelor. Israelul are 200.000 de cetateni, in teritoriile ocupate, iar premierul Ariel Sharon a cerut tuturor politicienilor sa nu inflameze spiritele. "Suntem in fata unei perioade foarte delicate, care are sarcini complicate si acest lucru impune multa liniste si incredere. Israelienii trebuie sa se comporte mult mai linistit si sa nu puna pe tapet chetiuni care nu pot fi discutate pe moment", a declarat Sharon, duminica. 
caseta
Doi irakieni au fost omorati si doi americani au fost raniti, intr-un schimb de focuri la o moschee din Bagdad, conform Associated Press. CENTCOM nu a confirmat incidentul si numarul victimelor. Martorii oculari citati de AP relateaza ca atacul a avut loc duminica. O grenada a fost aruncata asupra unui vehicul blindat , in timp ce tragatori neidentificatiau deschis focul de pe acoperisul cladirii opuse moscheii Abu Hanifa. "Cineva a aruncat cu explozibil asupra vehicolelor noastre, facand raniti, doi din cate stim noi", a declarat sgt. Larry Caldwell. mai multe zeci de soldati americani au murit sau au fost raniti, in schimburi de focuri, de la sfarsitul razboiului.
Schimbare de politica in Irak
Administratia americana din Irak a renuntat la ideea unui congres irakian si insista pentru formarea unui consiliu politic interimar, care sa consilieze oficialii americani, in chestiunile zilnice ale guvernarii, informeaza Washington Post. Convocarea unei conferinte nationale irakiene, care sa dea Irakului un guvern autohton, era asteptata luna viitoare de catre reprezentantii religiosi si politici irakieni. Totodata, congresul era privit ca primul si cel mai semnificativ pas al administratiei americane, catre predarea puterii poporului irakian. Schimbarea politicii americane in Irak se datoreaza pe de o parte, efortului administratiei de a face fata frustrarilor populare. Irakienii sunt nemultumiti de faptul ca serviciile publice nu sunt inca restabilite si de faptul ca nu exista ordine publica. Pe de alta parte, americanii se tem ca, daca ar permite instalarea unui nou guvern, ar da curs neintelegerilor dintre sunniti si siiti, arabi si kurzi, lideri politici din exil si locali. De altfel, majoritatea siita, care reprezinta 60 la suta din populatia irakiana, este greu de controlat. Liderii religiosi siiti din Najaf ridica deja chestiunea unui stil de guvernare in Irak, inspirat de guvernul de la Teheran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO