Politică externă

Bush are un avans de 3 procente in fata lui Kerry

26.10.2004, 00:00 14

Mai sunt opt zile pana la alegerile prezidentiale americane, iar presedintele in exercitiu, George Bush are un avans de trei procente fata de contracandidatul sau democrat, John Kerry, intr-un sondaj al Reuters (48 % la 45%).
Cu toate acestea, este dificil inca de prevazut cine anume va castiga saptamana viitoare. Asta pentru ca exista un procent apreciabil a nehotaratilor, dar destul de ingrijorator pare numarul celor care declara ca nu vor iesi la vot.
Campania pe ultima suta de metri are aceasta tinta - moilizarea electoratului la vot. John Kerry, care reprezinta forta sustinuta in mod traditional in Stele Unite de catre starurile de la Hollywood si de vedetele din lumea muzicii, va fi insotit in aceste zile de o pleiada de celebritati. De la Bruce Springsteen, care a adunat o serie de cantareti din mai toate genurile muzicale intr-un videoclip intitulat "Vote for Change", pana la P.Diddy. Numele cel mai implicat in aceasta campanie este Leonardo di Caprio, care, ecologist fiind, spera sa mobilizeze femeile la vot (51% din populatia votanta). Tot femeilor li se adreseaza si laureatul cu Oscar Benicio del Toro, ca si actrita Sharon Stone.
Bush il are de partea sa pe Arnold Schwarzenneger. Impotriva sa s-au pronuntat destul de multe personalitati sau institutii de prestigiu. Dupa ce Washington Post, unul dintre cele mai proeminente si mai influente ziare care formeaza opinia. s-a pronuntat in favoarea lui Kerry, in new York Times, ieri, toate editorialele erau anti-Bush. Unul dintre strategii importanti si respectati in Statele Unite, Zbigniew Brzezinski, consilierul lui Jimmy Carter, a scris un articol in Ney York Times in care semnaleaza lipsa de consistenta a ambelor programe de politica externa, dar pune accentul pe incapacitatea SUA de a aduna aliati importanti, mai ales europeni, din cauza strategiei lui George Bush.
Cu toate acestea, specialistii in interpretarea sondajelor de opinie afirma ca prestatia actualului presedinte duce la racolarea unei parti importante a electoratului traditional mai de stanga. se pare ca exista destul de multi reprezentanti ai comunitatii de culoare din Statele Unite care, desi traditional voteaza democratii, s-ar putea sa-l voteze acum pe Bush. La vremuri grele, oameni puternici si neinduplecati sau moderati si precauti? Aflam intr-o saptamana. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO