Politică externă

Brown a decis: Marea Britanie nu organizeaza alegeri anticipate

08.10.2007, 19:54 11

Liderul Partidului Conservator, David Cameron, l-a acuzat pe Brown ca-i trateaza pe britanici ca pe niste prosti. Conservatorii cred ca premierul se teme de recentele sondaje de opinie care arata ca Partidul Laburist este devansat de cel conservator.
"Primul-ministru a dat dovada de mare slabiciune si de indecizie. Este destul de clar ca nu s-a concentrat asupra conducerii acestei tari in ultimele saptamani. S-a concentrat asupra organizarii unui scrutin anticipat. Iar acum este fortat sa se retraga in mod umilitor", a declarat liderul conservator.
Liderul liberal-democrat Menzies Campbell crede ca primul-ministru trece printr-o criza de incredere.
"Ar fi trebuit sa isi anunte intentiile clar si fara echivoc. Concluzia inevitabila este ca serveste interesele Partidului Laburist, nu pe cele ale tarii", acuza el.
Presa de la Londra l-a acuzat pe premier ca s-ar fi "dezumflat", refuzand sa convoace alegeri legislative anticipate, o decizie care se poate dovedi, in opinia multor publicatii, nociva pentru continuarea mandatului sau.
Dupa parerea saptamanalului Sunday Telegraph (de orientare conservatoare), premierul s-a pus, fara a fi obligat, intr-o situatie dificila, dupa ce au fost lansate speculatii despre alegeri, doar pentru a speria opozitia conservatoare.
Acestea au avut insa efectul contrar, apreciaza publicatia.
"Practic singur, Brown a reusit sa reunifice Partidul Conservator cu mai mult succes decat oricine altcineva, dupa succesele electorale ale lui Margaret Thatcher", scrie Sunday Telegraph.
"Oricare ar fi fost planul initial, care consta probabil in a-i determina pe conservatori sa-si dezvaluie strategia electorala, pierderile pentru laburisti au fost mai mari decat castigurile", subliniaza si Mail on Sunday, de dreapta.
Brown a declarat la sfarsitul saptamanii pentru postul de televiziune BBC ca nu va organiza alegeri legislative anticipate, dupa ce au existat mai multe suspiciuni ca premierul va anunta saptamana aceasta alegeri pentru data de 1 noiembrie. "Nu voi organiza alegeri anticipate. Am o viziune pentru a schimba Marea Britanie si vreau sa le arat oamenilor cum o implementam in Guvern", a declarat premierul.
"Vreau ca schimbarea din urmatoarea perioada sa se dezvolte si sa le arate oamenilor politicile care vor face o mare diferenta si vor realiza o schimbare in toata tara", a adaugat Brown.
Una din prerogativele premierului britanic este de a organiza alegeri anticipate oricand acesta doreste.
Alegerile la termen in Marea Britanie sunt in 2009.
Anuntul premierului britanic a venit ca o mare surpriza, dupa ce existau informatii conform carora acesta urma sa anunte alegeri pentru noiembrie.
La inceputul lunii august, Brown le-a spus membrilor Partidului Laburist (pe care-l conduce) sa inceapa sa stranga fonduri in cadrul masurilor de pregatire pentru alegerile generale din toamna.
Brown se pregatea de alegeri anticipate avand in vedere ca in sondaje era cu mult inaintea conservatorilor.
Acest lucru s-a schimbat odata cu refuzul premierului de a organiza un referendum cu privire la adoptarea noului Tratat European.
Intreaga opozitie si sindicatele s-au alaturat intr-o campanie numita "Vreau un referendum".
Cu sloganul "politicienii ar trebui sa-si mentina promisiunile", campania consta in afisarea unor reclame in cinematografe, vrand sa atraga atentia a peste 1 milion de persoane.
Refuzul categoric al premierului
l-a costat puncte importante in sondajele de opinie, momentan fiind devansat cu 6 procente de conservatori. Acest lucru este, potrivit conservatorilor, motivul pentru care Brown a renuntat la intentia de a organiza alegeri.
Premierul britanic a infirmat aceste suspiciuni: "In opinia mea, am putea castiga alegerile, fie ca le organizam azi, saptamana viitoare sau peste cateva saptamani."
Cu toate acestea, intr-un alt interviu, pentru postul de televiziune BBC One, Gordon Brown a declarat ca este putin probabil sa convoace alegeri legislative anticipate anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO