Politică externă

Blair: Succesorul meu este Gordon Brown!

07.02.2007, 19:04 13

Premierul britanic, Tony Blair, a recunoscut pentru prima data oficial ca Gordon Brown va fi succesorul sau dupa ce va renunta la functia de sef al Cabinetului de la Londra. Blair a facut aceste declaratii ieri, in timp ce era interogat de membrii unei comisii din Camera Comunelor, dupa ce timp de mai multe luni a preferat sa nu pronunte numele celui care ii va succeda in Downing Street.
Numele lui Gordon Brown (56 de ani), ministru de finante in guvernul Blair, a fost vehiculat in ultima vreme de intreaga presa britanica care il trata deja ca pe succesorul actualului premier.
Brown, care s-a nascut in Scotia, a studiat istoria la Universitatea din Edinburgh inainte de a-si incepe cariera politica in anii '80. Este membru al Parlamentului britanic din 1983, iar din 1997 detine functia de ministru de finante chiar de la inceputul primului mandat de prim-ministru al lui Tony Blair.
Desi Blair a lasat uneori subtil sa se inteleaga ca Brown va fi succesorul sau, acesta a preferat sa fie rezervat in declaratii, calitate pentru care este recunoscut, si sa nu se comporte ca un prim-ministru in devenire.
Astfel, toata lumea asteapta ca Brown sa aiba o orientare diferita fata de actualul locatar din Downing Street 10, dar nimeni nu stie exact cum va arata aceasta orientare. Liderii de la Bruxelles sunt in special interesati de viziunea actualului ministru de finante. Tony Blair a fost adesea descris ca un pro-european si exista temerea ca Gordon Brown nu va avea aceeasi orientare. Ca ministru de finante, Brown este cel care a blocat discutiile privind adoptarea euro in Marea Britanie, in timp ce Blair vorbea de un referendum pe aceasta tema in 2003. Tot Brown s-a opus si constitutiei europene si in special masurilor de uniformizare fiscala promovate de la Bruxelles. Gordon Brown este adeptul unei integrari pe orizontala fara prea multe reglementari in opozitie cu o serie de lideri de la Bruxelles care sunt in favoarea integrarii verticale, puternic centralizate.
Chiar saptamana trecuta Brown le-a spus oficialilor europeni ca Marea Britanie se opune unei armonizari fiscale a Europei propusa de Franta. "Dereglementarea si nu taxarea este calea spre prosperitate in Europa", a afirmat el.
Ministrul britanic al finantelor a vorbit in repetate randuri despre incapacitatea UE de a liberaliza cu adevarat piata sa interna. Brown a vorbit despre liberalizarea sectoarelor financiare, energetice si ale telecomunicatiilor din UE si a oferit exemplul Regatului Unit care a mers pe aceasta cale si a avut in ultimii ani o crestere economica mai mare decat media UE.
Pentru cancelarul german, Angela Merkel, care detine momentan presedintia UE, Gordon Brown este un pion esential in tentativa de a revitaliza proiectul constitutional european. Tony Blair nu mai era in masura sa ia o decizie importanta in acest sens, avand in vedere ca mai are doar cateva luni in functie.
Nicholas Sarkozy care are destule sanse sa devina noul presedinte francez a anuntat deja ca nu sprijina constitutia si ca va opta pentru un "mini-tratat" care sa reglementeze doar cateva dintre problemele institutionale ale UE. Gordon Brown si Tony Blair au spus acelasi lucru zilele trecute, anuntand ca Marea Britanie nu sprijina proiectul constitutional, ci tot un "mini-tratat" care sa nu necesite un referendum, ridicand o piedica majora, previzibila insa, in calea cancelarului german.
Opozitia conservatoare britanica a privit cu ochi rai intentia lui Blair de
a-si numi un succesor. Ei argumentau ca onorabil si moral fata de alegatori ar fi organizarea de alegeri anticipate, avand in vedere ca electoratul i-a acordat votul lui Blair si nu lui Brown. Cotidianul britanic The Times, apropiat laburistilor, a publicat insa ieri un sondaj care pare sa dezminta cele sustinute de conservatori.
Conform rezultatelor, doar 26% dintre britanici cred ca este in neregula ca un scotian sa detina functia de prim-ministru, 53% considera ca nu este ilegitim ca Blair sa il numeasca succesor pe Brown si 51% spun despre acesta din urma ca este potrivit pentru a ocupa biroul din Downing Street, desi majoritatea recunosc ca nu are carisma lui Blair sau a lui David Cameron, liderul conservatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO