Politică externă

Blair si Prodi iau pozitie impotriva valului islamic

19.10.2006, 19:34 10

Doi lideri importanti ai Europei - Tony Blair si Romano Prodi - s-au declarat impotriva valului islamic care acopera in intregime fata, pozitia lor riscand sa aprinda si mai tare controversele legate de aceasta tema.
Tony Blair, primul-ministru britanic, a declarat marti seara in conferinta de presa pe care o sustine lunar ca valul este "un semn al separarii" si de aceea "acest lucru provoaca neplaceri unor persoane aflate in afara comunitatii".
Este pentru prima data cand Blair iese public atat de ferm in privinta valului islamic. El vine astfel in apararea lui Jack Straw, membru al cabinetului sau, care declara acum doua saptamani ca ar prefera ca femeile musulmane sa nu isi acopere fata cu un val, vazand in acest gest o piedica in calea integrarii sociale. Tony Blair a explicat ca integrarea sociala este un subiect extrem de important si tocmai de aceea ar trebui dezbatut. Tot el sustinea ca populatia britanica este interesata de aceasta problema si doreste sa stie daca exista un echilibru intre integrare si multiculturalism si mai ales daca acest echilibru este unul corect.
A doua figura importanta a Europei care discuta despre valul islamic este premierul italian, Romano Prodi. Acesta a declarat marti intr-un interviu pentru Reuters TV ca femeile musulmane nu trebuie sa isi ascunda chipul in spatele unui val, daca vor sa se integreze cu adevarat in societatea italiana si daca doresc sa faca parte din viitorul acestei tari.
"Fata nu trebuie acoperita. Daca vreti sa purtati valul (pe cap), foarte bine. Dar trebuie sa va putem vedea (chipul). Cred ca este un lucru de bun-simt, este important pentru societatea noastra", a declarat Prodi, adaugand ca nu este vorba despre imbracamintea oamenilor, ci daca acestia se ascund unii de altii sau nu.
O parte a presei din Marea Britanie impartaseste aceasta pozitie. Valul islamic nu tine doar de capitolul integrarii sociale, ci si de lucruri mult mai practice, sustine Marcel Belins, editorialist al cotidianului britanic, The Guardian, intr-un material recent aparut. Belins vorbeste despre problemele pe care purtarea valului islamic le poate induce in justitie. Juratii, spre exemplu, nu folosesc doar probele furnizate de avocati sau procurori, ci sunt mereu atenti la mimica si expresia unei persoane care astfel isi poate trada adesea vinovatia sau nevinovatia. Aceeasi problema apare si in cazul interogatoriilor politiei, unde contactul "face-to-face" (fata in fata) este esential, scrie acelasi editorialist.
Declaratiile facute de Tony Blair si de Romano Prodi vin pe fondul unei dezbateri din ce in ce mai bine conturata vizavi de comunitatea islamica in Europa si de o ingrijorare crescanda legata de intoleranta crescanda a acesteia fata de valorile occidentale. Zilele trecute o serie de documente ale Ministerului britanic al Educatiei starneau atentia presei, pentru ca in esenta le propuneau universitatilor sa-i spioneze pe studentii musulmani banuiti ca ar avea legaturi cu organizatiile teroriste.
La inceputul saptamanii, intr-un raport publicat de Coordonatorul national al luptei impotriva terorismului (NCTb) din Olanda se arata ca pericolul unui atac terorist este inca "substantial".
Raportul apreciaza ca "mici cercuri de musulmani radicali se pot inflama foarte repede (...) si trebuie tinut cont de manifestarile spontane ale indivizilor sau gruparilor restranse". Organismul guvernamental se declara ingrijorat de radicalizarea crescanda a musulmanilor si de site-urile de Internet populare si neutre care sunt folosite pe ascuns pentru propovaduirea islamismului radical.
Chestiunea minoritatilor musulmane nu este una marginala in Europa, avand in vedere ca aici locuiesc in jur de 15.000.000 de musulmani, iar numarul lor este in crestere. Liderii europeni sunt din ce in ce mai hotarati sa lase deoparte "corectitudinea politica" si sa discute fara tabuuri despre comunitatea musulmana, avand in vedere ca premierii a doua tari importante ale UE, Anglia si Italia, au hotarat sa discute public aceasta chestiune. Este de mentionat ca Franta a interzis acum doi ani afisarea simbolurilor religioase in scolile publice, printre aceste simboluri numarandu-se si valul islamic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO