Politică externă

Blair si Brown au schimbat stafeta in Downing Street 10

28.06.2007, 19:28 20

Intr-o seara fierbinte a verii lui 1994, doi tineri deputati laburisti britanici (pe atunci in opozitie), englezul Tony Blair si scotianul Gordon Brown, puneau la cale, in restaurantul Granita din Islington, viitorul Marii Britanii.
Intelegerea dintre cei doi suna asa: cand vor ajunge la putere, Blair va prelua sefia guvernului si i-o va ceda lui Brown, dupa doua mandate.
In 1997, Blair, cel mai tanar premier britanic din ultimii 200 de ani, intra in resedinta sa oficiala din Downing Street 10 cu o cutie de chitara sub brat. Ieri, imbatranit cu zece ani, a parasit aceeasi resedinta cu o sotie de mana si patru copii marisori dupa el.
Blair a anuntat-o ieri oficial pe Regina Elisabeta a II-a ca a demisionat. Aseara era asteptat ca el sa-si anunte demisia din Camera Comunelor dupa 24 de ani de politica la nivel inalt. Brown (56 de ani) a fost numit premier.
Blair si Brown s-au cunoscut in 1983, cand amandoi ca tineri deputati imparteau acelasi birou parlamentar. Au devenit atat de apropiati, incat erau supranumiti "gemenii". Impreuna cu Peter Mendelson, consilier al liderului laburist de la acea vreme, au pus la punct doctrina celei de-a treia cai, care a modificat radical fata Partidului Laburist, transformat dintr-un partid pur de stanga intr-unul de centru-stanga care sustine economia de piata concomitent cu elaborarea unor noi masuri sociale. Relatiile lor au parut ca slabesc in momentul in care Blair si-a anuntat intentia de a candida pentru un al treilea mandat pe care, de altfel, l-a si obtinut. Brown s-a simtit tradat, iar relatiile lor s-au racit. Dar razboiul din Irak i-a fost fatal lui Blair, care, confruntat cu opozitia din partidul sau, s-a vazut obligat sa-si incheie cariera politica inainte de finele mandatului.
Analistii britanici sunt preocupati atat de ce va face Brown, proaspat investit, dar si de viitorul lui Blair.
Desi va primi din partea statului, in calitatea sa de expremier, o renta de 300.000 de lire pe an si o pensie de 64.000 de lire pe an, o masina, un sofer si protectie din partea politiei 24 de ore din 24, unul dintre cei cei mai apropiati consilieri ai lui Blair a declarat pentru postul de televiziune BBC ca "Blair nu stie inca ce il asteapta".
"Ceea ce ii va lipsi cel mai mult va fi faptul ca nu va mai avea acces la informatiile de prima mana. De asemenea, nu va mai primi rapoarte de la serviciile de informatii din care putea afla ce se intampla cu adevarat in Marea Britanie si in lume", a declarat acesta.
Lord Powell, fostul consilier al lui Margaret Thatcher pe timpul cand aceasta era premier, este de aceeasi parere: "Cand parasesti fotoliul de prim-ministru esti extrem de dezorientat, traind intr-o zi un stil de viata in care totul este pregatit si aranjat pentru tine, iar in urmatoarea te trezesti singur."
Desigur, ceea ce vor cu totii sa stie este cu ce se va ocupa Blair in viitor. Ken Clarke, parlamentar laburist inca din 1970, crede ca el va dori sa aiba in continuare o cariera importanta. "Cred ca va dori sa conduca in continuare lumea si sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste problemele internationale. Insa acest lucru va fi foarte dificil, caci in calitate de fost premier, esti foarte mult "fost" si foarte putin "premier".
Bush l-ar vrea emisar pentru Orientul Mijlociu, dar Rusia se opune. O alta functie pe care ar putea sa o ocupe este cea de presedinte al Uniunii Europene, dar aceasta va fi inventata abia din 2009.
Urmatoarea optiune pentru Blair ar fi sa inceapa sa isi scrie memoriile, unul dintre cei mai importanti editori britanici declarand ca Blair ar putea castiga cel putin 5 milioane de lire sterline de pe urma unei astfel de carti. Vor putea insa toti acesti bani sa-i asigure fericirea lui Tony Blair si vor putea oare sa inlocuiasca una dintre cele mai importante resurse, si anume puterea politica?
In ceea ce-l priveste pe Brown, toata Europa este acum cu ochii pe el. Relatia cu Bruxellesul va fi una dintre marile sale provocari.
Liderii Frantei si Germaniei asteapta cu nerabdare sa vada ce fel de politica va adopta laburistul vizavi de Uniunea Europeana. In timp ce Sarkozy si Merkel doresc in mod evident o modernizare a Uniunii in perioada urmatoare, Brown a lasat impresia unui eurosceptic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO