Politică externă

Blair: Piata muncii nu se va inchide

14.09.2006, 19:51 12

Tony Blair, premierul Marii Britanii, si-a exprimat sprijinul fata de aplicarea politicii "portilor deschise" in cazul imigrantilor romani si bulgari, care vor dori sa munceasca in Regatul Unit dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, recunoscand beneficiile economice aduse de imigranti, scrie cotidianul local The Independent.
"Am constatat niveluri record ale cresterii economice in ultimul timp si niveluri extrem de scazute ale inflatiei. Aceste rezultate au fost posibile, intr-o buna masura, datorita imigrantilor. Imigrantii au un impact pozitiv asupra economiei, contribuind cu 0,5-1% la cresterea economica", le-a explicat Blair sindicalistilor cu ocazia Congresului Sindicatelor Britanice.
Declaratia lui Tony Blair reprezinta prima pozitie exprimata de premier vis-?-vis de acest subiect, care a starnit o dezbatere aprinsa in Anglia in ultimele luni, mai multi membri ai cabinetului sustinand blocarea accesului cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii britanica. Pozitia lui Blair intra in contradictie directa cu cea a ministrului de finante, Gordon Brown, cel mai posibil succesor al lui Blair la sefia partidului laburist si a Executivului pana la viitoarele alegeri, care a sustinut politica limitarii accesului noilor imigranti. O decizie oficiala in acest sens trebuie insa luata de Executiv pana la sfarsitul acestui an, deci inainte de retragerea lui Blair din fruntea guvernului.
Premierul a precizat totusi ca s-ar putea introduce, pentru o scurta perioada, un sistem de permise de munca pentru a evita o invazie a imigrantilor, insa a respins ideea inchiderii pietei muncii pentru romani si bulgari.
O alta masura ce va fi introdusa pentru a putea tine o evidenta clara a tuturor celor care vor lucra pe teritoriul Marii Britanii va fi lansarea cartilor de identitate biometrice.
Blair a anuntat ca va sprijini autoritatile locale pentru a face fata unui flux mare de imigranti.
Pentru a-si sustine cauza cat mai convingator, Blair a facut apel chiar la o declaratie in acest sens a Consiliului Sindicatelor, cu care insa nu are relatii prea bune, liderii sindicalistii cerand chiar demisia premierului. Conform declaratiei, "in cazul in care imigrantii ar fi tratati corect si ar avea un salariu decent, nu ar trebui sa existe temeri ca acestia ar putea reprezenta o amenintare la adresa cetatenilor britanici", afirmatie la care premierul a subscris intrutotul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO