Politică externă

Berlusconi face lobby pentru admiterea Rusiei in OMC

31.07.2003, 00:00 17

"Suntem convinsi ca Rusia va deveni membra a Organizatiei Mondiale a Comertului si vom face tot posibilul ca acest lucru sa se intample inainte de sarsitul acestui an", a declarat marti la Moscova, primul ministru italian Silvio Berlusconi, dupa intalnirea cu presedintele rus Vladimir Putin.
Primul ministru al Italiei, tara care detine presedintia Uniunii Europene, a fost in Rusia, marti, intr-o vizita scurta de doar o zi. La Kremlin, s-au discutat: chestiunea vizelor rusesti pentru UE (temporizarea ridicarii vizelor de tranzit nemultumeste oficialitatile ruse), chestiunile relatiilor economice dintre Rusia si UE. Berlusconi a promis ca va actiona "viguros" conform Interfax, pentru ca Rusia sa devina membra a Organizatiei Mondiale a Comertului anul acesta, depasind prognoza rusa al carei termen limita pentru admitere este 2006. Rusia este cea mai mare economie ramasa in afara organizatiei, desi face eforturi de 8 ani pentru intrarea in organizatie. Cu ajutor italian, Rusia ar putea specula ocazia importanta a reuniunii OMC din septembrie, de la Cancun, Mexic, unde Uniunea Europeana va negocia cu partenerii din OMC, intre care SUA, noua sa politica de subventii pentru agricultura. Aceasta reuniune este considerata istorica pentru ca ar putea schimba politicile globale privind agricultura. Reforma presupune revizuirea politicii de subventii europene, prin reducerea stipendiilor de stat fata de agricultorii din propriile tari. Oficialii americani avertizeaza ca aceasta schimbare nu este de ajuns. tarile mediu dezvoltate cer eliminarea totala a subventiilor. Uniunea Europeana cere la randul sau, insistent, ca producatorii din intreaga lume sa inceteze sa foloseasca marci europene traditionale ca Champagne, Cognac, Roquefort si Prosciutto, pretentie care irita Canada si SUA.
Rusia, care are greutati la intrarea produselor sale pe piata Uniunii Europene, spera ca presedintia italiana a UE va ajuta relatiilor sale comerciale cu Uniunea. "Inteleg ca astazi aveti mai multe obligatii, pentru ca problemele interne ale Italiei si cele europene va iau mult timp. Dar trebuie sa spun ca relatiile dintre Rusia si Italia sunt de natura privilegiata, cel putin din partea noastra. Legaturile economice si cele umanitare se dezvolta activ. Si am vrea sa extindem aceasta atmosfera constructiva a relatiilor bilaterale si asupra relatiilor dintre Rusia si Uniunea Europeana. (...) Urmarim cu atentie situatia din Uniunea Europeana. Observam tensiunile din structurile europene, inclusiv din Parlamentul european. Dar speram ca aceste tensiuni si contradictii politice interne, care, probabil sunt naturale intr-o lume democratica sa nu afecteze relatiile dintre Rusia si UE. Speram de asemenea foarte mult ca presedintia italiana a Uniunii, sa ajute unor progrese semnificative ale relatiei dintre Rusia si Uniunea Europeana. Interesul nostru este justificat: Uniunea Europeana, mai ales dupa extindere va detine 50 la suta din schimburile noastre comerciale", a spus Vladimir Putin, inainte de discutiile oficiale de la Kremlin. La randul sau, Berlusconi a confirmat ca relatiile dintre Roma si Moscova "sunt foarte bune", si a adaugat ca este autorizat sa actioneze pentru a impulsiona relatiile economice intre Rusia si Uniunea Europeana.
Putin a  insistat de asemenea in privinta ridicarii vizelor UE pentru cetatenii rusi, proiect de altfel discutat cu liderii Uniunii Europene si la intalnirea de la Sankt Petersburg. "A fost stabilit un proiect (care include si ridicarea vizelor - n.n.) intre UE si Rusia. Speram foarte mult ca primul ministru italian, in cursul presedintiei Uniunii Europene, sa ajute la concretizarea acestui proiect", a spus presedintele rus. El a adaugat ca va vizita Italia intre 5 si 6 noiembrie. Silvio Berlusconi l-a invitat pe Vladimir Putin sa se intalneasca la Vatican, cu Papa Ioan Paul al ll - lea, in cursul acestei vizite.



"Obsesiile estice ale Pentagonului"
Un editorial publicat ieri in editia electronica a cotidianului The New York Times, sub titlul de mai sus comenteaza mai degraba dezavantajele mutarii bazelor permanente militare ale SUA, din Germania, in Europa de Est. Departamentul Apararii considera oportun sa-si mute daca nu majoritatea, poate chiar toate bazele din Europa de Vest - situate preponderent in Germania  - in locuri spartane din Europa de Est". Ar insemna transferul a 25.000 de militari in Est. Comentatorul apreciaza ca, viata este intr-adevar mai ieftina in Est, dar consemneaza ca tari ca Romania, Bulgaria, Polonia nu isi vor putea permite sa aloce bani pentru intretinerea acestor trupe. El spune ca Germania aloca anual 1 miliard de dolari. Pentagonul cheltuieste anual 7 miliarde pentru trupele din Germania. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO