Politică externă

Barroso a ajuns la faza repartizarii „ministerelor”

Barroso a ajuns la faza repartizarii „ministerelor”
25.11.2009, 23:15 11

Sunt presiuni mari din partea statelor importante din UE saprimeasca portofolii consistente - si Romania a facut lobby pentruportofoliul Agriculturii - totusi Barroso a promis sa fieintransigent si sa imparta "ministerele" in functie decompatibilitatea comisarilor cu domeniile pe care urmeaza sa legestioneze.

Batalia portofoliilor

"Nu voi ceda presiunilor din partea statelor nationale", apromis seful Comisiei Europene, pe fondul unor speculatii aprigedespre cine este mai calificat sa preia piata interna, comertul,afacerile monetare care sunt considerate domenii cheie in mandatulviitoarei comisii.

Barroso trebuie sa echilibreze impartirea portofoliilor astfelincat sa multumeasca statele membre, care l-au sustinut pentru unal doilea mandat de presedinte al Comisiei, dar si pe membriiParlamentului European care ii vor audia pe comisari in comisiilede specialitate si vor vota ansamblul Comisiei.

Nu este limpede daca structura portofoliilor va ramane aceeasisau daca unele portofolii vor disparea. Unele state membre si-aufacut deja publice optiunile pentru anumite portofolii, iar Barrosoa admis ca este supus presiunilor, dar ca va incerca sa imparta"cat mai bine".

Momentan, singurul fotoliu de comisar care este deja ocupat estecel al Afacerilor Externe, al britanicei Catherine Ashton, care vaprelua si atributiile Inaltului Reprezentant pentru politicaexterna si securitate comuna.

Atributiile extinse ale comisarului pentru afaceri externe suntstabilite prin Tratatul de la Lisabona, care prevede de altfel siinfiintarea functiei de presedinte european. Functia i-a revenitbelgianului Herman Van Rompuy in urma negocierilor intre statelemembre.

Potrivit presei franceze, candidatul Frantei Michel Barnier,care dorea la un moment dat Agricultura - pe care mizeaza acumRomania la concurenta cu Irlanda si Austria, va primi portofoliulPiete Interne, dar o parte din atributii, cele referitoare laserviciile financiare, ar putea fi mutate.

Cine intra in comisie

Din noua comisie europeana vor face parte 9 femei, iar 14 dintrecomisari vor fi la al doilea mandat, printre care si presedinteleComisiei José Dur"o Barroso.

Romania l-a sustinut puternic pe fostul ministru liberal alagriculturii Dacian Ciolos la functia de comisar pentru agriculturasi in vara oficialii romani obtinusera aparent sprijinul Franteipentru acest portofoliu.

Insa toamna a adus cu ea alti doritori la aceasta pozitie,Irlanda si Austria, prima dintre acestea mizand pe faptul ca aoferit UE Tratatul de la Lisabona, aprobandu-l dupa ce anul trecutl-au respins, iar Austria se simtea indreptatita sa primeasca unportofoliu dupa ce timp de cinci ani a detinut prin Benita FerreroWaldner pozitia de comisar pentru afacerile externe.

Comsia Europeana are mandat pe cinci ani pe care va incepe sasi-l exercite de anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO