Politică externă

Barack Obama castiga investitura Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale din noiembrie

05.06.2008, 19:13 29

Dupa mai bine de un an de cursa democrata pentru Casa Alba, a fost ales in final un castigator. El il va infrunta in alegerile din toamna pe republicanul John McCain. Barack Obama, in varsta de 46 de ani, senator de Illinois fara exeperienta, a intrat in cursa aparent fara nicio sansa in fata adversarilor sai.
De altfel, rivala sa cea mai apriga, Hillary Clinton, s-a bazat pe faptul ca Obama nu va obtine investitura Partidului Democrat din cauza ca nu are destula exeperienta.
Cu toate acestea, intreaga campanie a fost una plina de surprize placute pentru Obama. Se pare ca mesajul schimbarii si carisma lui Obama a prins mai bine in randul electoratului decat experienta lui Hillary Clinton. Inainte de ultimele alegeri primare din cursa democratilor pentru investitura partidului la prezidentialele din noiembrie, cele din Dakota de Sud si Montana, Obama mai avea nevoie de sustinerea a doar 42 de delegati din cei 2.118 necesari pentru investitura.
Victoria pe care Obama a obtinut-o in Montana plus sprijinul a inca sapte superdelegati (oameni influenti ai partidului care pot vota cu cine doresc) i-au adus sustinerea a 2.154 de delegati, dupa calculele Associated Press.
"In seara asta marcam sfarsitul unei calatorii istorice si inceperea unei alteia", le-a spus Obama sustinatorilor sai in Minnesota dupa anuntul castigatorilor, subliniind faptul ca el va fi candidatul democrat oficial la prezidentiale.
Dupa ce a facut pasul istoric in a deveni primul afro-american care obtine investitura democrata, Obama a declarat ca doreste sa unifice partidul, care e afectat de competitia acerba care s-a dat intre senatorul de Illinois si Hillary Clinton.
Lupta dura dintre Obama si Clinton a dus la o ruptura in cadrul partidului, intre afro-americanii, tinerii, intelectualii si cei mai bine platiti care-l sustin pe senatorul de Illinois si hispanicii, persoanele in varsta si clasa muncitoare care o sustineau pe senatoarea de New York.
Spre deosebire de cele asteptate, Hillary Clinton, care a castigat alegerile legislative din Dakota de Sud, nu si-a anuntat retragerea din cursa democrata, spunand ca pentru moment "nu va lua vreo hotarare".
"Asta a fost o lunga campanie, dar nu voi lua nicio decizie in aceasta seara (marti - n.n.). In zilele ce vor urma, ma voi consulta cu sustinatorii mei si cu liderii partidului pentru a vedea ce miscare sa fac in interesul partidului nostru si a tarii", a declarat Hillary in fata sustinatorilor sai. Desi nu a pronuntat cuvantul "retragere", discursul sau a semanat cu unul al unui candidat resemnat cu ideea infrangerii. Ea le-a multumit sustinatorilor sai, oamenilor de campanie si familiei pentru sprijinul acordat in aceasta lunga campanie electorala.
Cele mai multe voci din partid sustin ca fosta prima doamna a SUA doreste sa formeze un tandem cu Barack Obama la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, acestea evocand o convorbire telefonica dintre Clinton si mai multi congresmeni. "Parea deschisa la aceasta idee. Vrea intr-adevar sa ajute", a dat asigurari o sursa din Congres.
Joe Sestak, congresmen care o sustine pe Clinton, a pledat in favoarea acestei solutii.
"A alatura experienta ei si viziunea lui va permite schimbarea de care aceasta tara are nevoie", a declarat el.
De altfel, Barack Obama si-a indreptat acuzele in discursuri spre republicanul John McCain, amintind de Hillary Clinton numai ca un politician democrat de seama.
"Senatoarea Hillary Clinton a facut istorie de-a lungul acestei campanii electorale, nu doar pentru ca este femeie si ca a facut ceea ce nicio femeie nu a mai facut pana acum, ci pentru ca este un lider care a inspirat milioane de americani", a declarat Barack Obama despre Clinton.
"Partidul nostru si tara noastra sunt mai bune din cauza ei si sunt un candidat mai bun pentru ca am avut onoarea de a concura cu Hillary Rodham Clinton", a adaugat senatorul de Illinois. Imediat dupa anuntul lui Obama, investitorii de pe Wall Street au anuntat ca il sustin pe acesta in ciuda ingrijorarilor ca o viitoare administratie a senatorului de Illinois va creste taxele si va inaspri legislatia comertului. Decizia de pe Wall Street urmeaza dorinta alegatorilor de a-i pedepsi de republicani pentru economia in declin si pentru razboiul prea lung din Irak, comenteaza Reuters.
Iar faptul ca Obama este favorit in alegerile din noiembrie arata ca investitorii doresc pur si simplu sa-l sprijine pe eventualul castigator.
Conform celor mai recente date, Obama a primit pana acum 7,9 milioane de dolari de la investitorii din industrie si asigurari sociale, cu mult fata de republicanul John McCain, adversarul sau din noiembrie, care a primit doar 4,2 milioane de dolari.
Cu doar cinci luni inainte de alegerile prezidentiale, republicanul John McCain a lansat o campanie dura impotriva lui Obama, pe care il descrie ca fiind intruchiparea "schimbarii nefaste" si a "regresului".
"Veti auzi toate politicile prezidentiale descrise ca politici Bush-McCain", a avertizat el.
"Desi Obama stie ca este foarte dificil sa ii determine pe americani sa creada ceva fals, el incearca sa va inoculeze acest lucru in cap, repetandu-l in mod constant, mai degraba decat sa concureze cinstit", a denuntat el. De asemenea, republicanii au insistat asupra diviziunilor din cadrul Partidului Democrat, in momentul in care Barack Obama se pregatea sa-si revendice victoria din cursa interna pentru investitura democrata.
Obama "va mosteni un partid divizat, profund partajat intre rolul sau de port-drapel si capacitatea sa de a da un presedinte. In al doilea rand, el (Obama) va mosteni un partid national care a strans mult mai putini bani (decat Partidul Republican) pentru aceasta campanie", subliniaza formatiunea republicana intr-o nota de trei pagini.


Barack Hussein Obama (46 de ani)

S-a nascut, la 4 august 1961, in Hawaii, dintr-un tata originar din Kenya si o mama alba din Kansas. Crescut de mama sa si de bunicii din partea mamei, Obama a locuit in mai multe parti ale lumii, printre care si Indonezia
A obtinut licenta in finante la prestigioasa Columbia University din New York in 1983
In 1985 s-a mutat la Chicago pentru a lucra ca asistent social in ghetourile orasului, in ciuda carierei solide in finante pe care putea sa o aiba
A renuntat la postul de asistent social in 1991 pentru a urma cursurile scolii doctorale in drept la Harvard, devenind primul redactor-sef de culoare al prestigioasei reviste Harvard Law Review
Dupa absolvirea studiilor la Harvard cu calificativul magna cum laude, Obama s-a intors in Chicago pentru a lucra ca avocat
In perioada 1993-2002 a lucrat ca avocat pentru organizatia umanitara "Woods Fund of Chicago", care are drept scop apararea persoanelor dezavantajate si a comunitatilor
A predat drept constitutional la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Chicago din 1993 pana in 2004
Obama nu a inceput cariera politica cu dreptul, dovada fiind candidatura sa din 2000 pentru Camera Reprezentantilor, care s-a soldat cu un esec
Asta nu l-a impiedicat insa sa candideze din nou in 2004, de data aceasta pentru un mandat de senator, fapt ce l-a transformat in singurul senator de culoare din Congres
Este casatorit cu Michelle Obama si are doua fiice, Malia, de noua ani, si Sasha, de sapte ani


Programul politic
Prima sa lege in calitate de senator (a fost ales in Congres in 2004) a fost cea elaborata impreuna cu republicanul Tom Coburn. Dupa cum singur a sustinut, masura a vizat recapatarea increderii in Guvern (culmea, la acea vreme era condus de republicani). Masura consta in crearea unui sistem online prin care fiecare cetatean american sa poata vedea cum sunt cheltuiti toti banii publici.
In privinta economiei, Obama doreste crearea unei banci nationale pentru infrastructura si investitii care sa cheltuiasca 60 mld. $ in 10 ani pentru a repara drumurile si podurile deteriorate. Acest proiect ar crea, spune el, doua milioane de noi locuri de munca in constructii, locuri de munca ce au fost afectate de criza subprime.
In ceea ce priveste incalzirea gobala, Obama a promis un plan de reducere cu 80% a emisiilor cu efect de sera pana in 2050, prin introducerea unor cote de poluare, cresterea eficientei combustibililor si reducerea consumului de benzina prin extinderea folosirii surselor de energie regenerabile.
In ceea ce priveste imigratia ilegala, senatorul de Illinois propune un nou sistem de recrutare a fortei de munca prin care companiile sa poata verifica daca cei care vor sa fie angajati au resedinta legala in SUA. Obama este in schimb de acord cu permiterea pe teritoriu american a imigrantilor ilegali care nu au comis vreo infractiune si care platesc o taxa de invatare a limbii engleze.
Referitor la razboiul din Irak, Barack Obama a fost unul dintre cei mai inversunati critici inca din 2003, cand acesta a inceput. El a promis ca, daca va fi ales presedinte al SUA in noiembrie, va aduce toate trupele americane acasa pana la sfarsitul anului 2008.
De asemenea, a sustinut reintoarcerea veteranilor de pe fronturile din Irak si Afganistan si plata corespunzatoare a acestora, dupa cum le-a fost promis dinainte sa plece la razboi.
Obama a propus si suplimentarea trupelor armatei SUA cu 65.000 de soldati si a Marinei americane cu 27.000.
In ceea ce priveste comertul, Barack Obama doreste introducerea unui amendament pentru NAFTA (Zona Comertului Liber din America de Nord) care sa aiba in vedere problemele mediului si ale fortei de munca. Senatorul de culoare este unul dintre sustinatorii pactului pentru comert liber cu Oman si ai respectarii drepturilor omului si a standardelor de munca in comertul cu China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO