Politică externă

Barack Obama a obtinut sprijinul fostului sau rival John Edwards

16.05.2008, 16:50 12

Senatorul de culoare Barack Obama a obtinut sustinerea fostului sau adversar John Edwards in campania pentru investitura democrata. Acest sprijin a dat un adevarat avant campaniei lui Obama, care este deja favorit in randul alegatorilor democrati. Totodata, i-a taiat din elan rivalei sale, Hillary Clinton, care a castigat cu o zi inainte alegerile primare din Virginia de Vest.
"Exista o persoana. Exista o persoana care stie si intelege ca a sosit timpul pentru o administrare curajoasa a tarii. Exista o persoana care stie cum sa genereze schimbarea, schimbarea durabila care trebuie construita incepand cu baza. Exista o persoana care stie in sufletul sau ca a sosit timpul sa cream o America si nu doua. Aceasta persoana este Barack Obama", a declarat Edwards in timpul unei reuniuni publice la Grand Rapids (Michigan) alaturi de Obama.
John Edwards, fost senator de Carolina de Nord, s-a retras din campania electorala in luna ianuarie, dupa o serie de infrangeri consecutive in fata lui Barack Obama si a lui Hillary Clinton.
Cei doi ramasi in competitie au inceput sa "vaneze" sprijinul lui Edwards imediat dupa retragerea acestuia. Sustinerea fostului senator de Carolina de Nord inseamna implicit sustinerea oamenilor din clasa mijlocie, al caror reprezentant a fost de-a lungul campaniei electorale.
Edwards face parte din randul superdelegatilor (personalitati influente ale Partidului Democrat, care pot vota cu cine doresc) importanti, alaturi de fostul vicepresedinte Al Gore, al caror sprijin ar putea fi determinant pentru obtinerea investiturii. Apropiat al sindicatelor muncitorilor, Edwards este extrem de popular in randul muncitorilor albi, o categorie de electorat care ii lipseste lui Obama.
Barack Obama a declarat ca este sigur ca sprijinul lui Edwards va fi foarte util campaniei sale electorale. De asemenea, a precizat ca fostul sau rival se poate afla "pe lista oricui" pentru postul de vicepresedinte, dar alte comentarii ar fi premature la momentul actual.
Sustinerea fostului adversar nu a venit mai bine pentru Barack Obama, la o zi de la victoria lui Hillary Clinton la alegerile din Virginia de Vest, care a relansat campania acesteia aflata in declin. Edwards, fosta propunere a lui John Kerry pentru postul de vicepresedinte in 2004, a laudat de asemenea tenacitatea si puterea de care a dat dovada Hillary Clinton, careia i-a pasat intotdeauna de clasa muncitoare.
Seful de campanie a fostei prime doamne a Statelor Unite a minimalizat insa importanta sprijinului oferit de John Edwards.
"Il respectam pe John Edwards, dar alegatorii din Virginia de Vest au demonstrat ca aceasta (cursa democrata, n.n.) mai are pana sa se sfarseasca", a declarat Terry McAuliffe intr-un comunicat.
Clinton a declarat in mai multe randuri ca nu va parasi campania electorala si indiferent de ce se va intampla, va continua sa lupte si sa munceasca pentru candidatul democrat la Casa Alba.
"Nu avem un candidat inca si pana cand o sa avem unul, voi continua cursa", a declarat aceasta la postul de televiziune Fox News. Dupa victoria de la 6 mai a lui Barack Obama din Carolina de Nord, acesta a devenit principalul favorit la investitura partidului, umbrind campania lui Clinton. Despre fosta prima doamna a Americii surse din anturajul ei sustin ca ea ar putea candida ca independent in cazul in care ar pierde investitura in favoarea lui Obama.
Conform Associated Press, Barack Obama are sustinerea a 1.887 de delegati, mai avand nevoie doar de 139 dintre acestia din totalul de 2.025 "necesari" pentru a obtine investitura Partidului Democrat. Hillary Clinton este sprijinita de 1.718 delegati.
Campania lui Clinton are de asemenea o datorie de 20 de milioane de dolari, problema care a fost minimalizata de McAuliffe, care i-a descris pe donatori drept "foarte nerabdatori" sa ofere bani fostei prime doamne a SUA.
De altfel, Obama si Clinton au incheiat un acord care prevede ca dupa declararea candidatului democrat la prezidentiale, cei doi vor strange bani impreuna pentru a castiga in fata lui John McCain.
Cei doi rivali democrati mai au de infruntat cinci batalii pana la Conventia Democrata din august, in care va fi desemnat candidatul democrat in cursa pentru Casa Alba, primele teritorii de lupta fiind Oregon si Kentucky (pe 20 mai). Cele cinci state ofera impreuna 189 de delegati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO