Politică externă

Avioanele CIA au tranzitat mai mult statele din Europa Occidentala

02.12.2005, 19:12 15

Disputa legata de Inchisorile secrete ale CIA, unde se presupune ca s-ar folosi mijloace brutale de ancheta, a luat o noua turnura ieri odata cu dezvaluirile cotidianului The Guardian. Publicatia britanica sustine, citand jur-nalele de zbor tinute de Administratia Aviatiei americane (FAA), ca dupa 11 septembrie avioanele CIA au operat peste 300 de zboruri in Europa, cea mai mare parte a acestora des-fasurandu-se in statele din vestul continentului, indeosebi Germania si Marea Britanie. Unul a ajuns in Polonia, dar nici unul in Romania.

Conform datelor FAA avioanele CIA au folosit aeroporturile germane de nu mai putin de 96 de ori, in timp ce bazele aeriene britanice au fost utilizate de 80 de ori. Aceste informatii pun o problema deosebit de delicata pentru publicul european si anume cooperarea dintre autoritatile americane si guvernele statelor europene - inclusiv la nivelul serviciilor secrete - in ceea ce priveste lupta antiterorista.

Dupa 11 septembrie acest subiect a fost dezbatut in repetate randuri in cadrul diferitelor organisme, atat la nivel NATO, cat si la nivelul Uniunii Europene si este evident ca relatia de cooperare in ceea ce priveste schimbul de informatii si monitorizarea suspectilor teroristi s-a intensificat foarte mult. Plecand de la aceasta constatare, International Herald Tribune (IHT) se intreaba daca nu cumva a existat acceptul tacit al guvernelor europene pentru desfasurarea unor astfel de operatiuni CIA. Conform uzantelor in materie, autoritatile europene ar nega existenta unui astfel de acord in cazul in care informatii despre aceste operatiuni ar ajunge in presa. IHT da exemplul Italiei unde dupa ce s-a descoperit implicarea a 22 de agenti CIA in rapirea unui islamist radical si transferul acestuia in Egipt pentru interogatoriu in conditii brutale, autoritatile italiene nu au cooperat pe deplin cu justitia si nu au facut cereri de extradare pe numele acestor agenti CIA.

Intregul scandal privitor la inchisorile secrete ale CIA a plecat de la un articol din Washington Post care se baza pe marturiile unor agenti americani. Ulterior, organizatia non-guvernamentala Human Rights Watch a indicat bazele aeri-ene de la Szymany (Polonia) si Mihail Kogalniceanu (Roma-nia) drept posibile locatii ale acestor inchisori CIA.

Dovezile HRW

n Human Rights Watch sustine in continuare ca are dovezi indirecte dar foarte puternice ca Romania si Polonia au fost implicate "intr-o vreme" in cazul inchisorilor CIA. Analistul militar al organizatiei Mark Garlasco a declarat ieri pentru Delta RFI ca Romania si Polonia sunt "suspecti". Informatiile HRW privind locul unde s-ar afla inchisorile se bazeaza pe rutele avioanelor CIA care au zburat din Afganistan in aceste locuri din Europa, printre care si la Timisoara, a spus Garlasco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO