Politică externă

Avioanele americane au bombardat doua zile palatul prezidential din Bagdad

02.04.2003, 00:00 18

In cea de-a treisprezecea zi a razboiului, americanii au lovit, ieri, dimineata, in jurul orei 9,00, Palatul Republicii din Bagdad, cu o racheta sau cu "o bomba inteligenta". Cladirea a fost tinta tirurilor aeriene continue ale USA, incepand de luni. Presedintia irakiana a declrat ca familia lui Saddam Hussein nu va parasi Irakul. Washington Post a facut cunoscut, ieri, ca SUA au schimbat strategia pentru a anihila trupele paramilitare irakiene.

Buncare pazite de garzi speciale
Avioanele americane lovesc palatul prezidential, care nu este in primul rand o cladire luxoasa ci adapost pentru arme chimice, cladit pe o retea de buncare rezistente la unda de soc a unei lovituri nucleare. Palatul Republicii din Bagdad este una din cele 8 constructii de lux, pentru ridicarea carora Saddam Hussein a cheltuit mai mult de doua miliarde de dolari. In Bagdad mai exista si palatele Sajood si Radwaniyah, iar pe teritoriul Irakul au fost construite si altele in orasul natal al lui Hussein, Tikrit, si in centrele importante ale tarii Mosul, Jabal Mokhul, Lake Thartar si Basra. Inspectiile ONU din anii precedenti razboiului au cerut permisiunea de a inspecta palatele, pentru ca banuiau ca stocheaza armament. GRS (Garzile Republicane Speciale) formeaza garda pretoriana a lui Saddam Hussein. GRS sunt reponsabile pentru apararea capitalei, a palatelor lui Saddam si a obiectivelor strategice ale tarii. Fortele GRS sunt estimate la 12.000 de soldati, cu armament blindat, de aparare antiaeriana si sunt organizate in 14 batalioane.

Civili ucisi langa Najaf
Sapte civili irakieni - femei si copii - au murit, luni, in apropiere de Najaf, cand soldati ai Diviziei a lll-a americane de infanterie, au deschis focul asupra vehiculului in care se aflau, si care a refuzat sa opreasca la postul de control. Comandamentul central american din Qatar (CENTCOM), citat de AFP si Mediafax, a precizat ca militarii americani au cerut vehiculului sa opreasca si cum masina a refuzat sa dea curs somatiei au deschis focul. "Cand au deschis usa vehiculului, au gasit 13 femei si copii. 7 erau morti, doi raniti, iar 4 au scapat nevatamati", a declarat Charles Owens, purtator de cuvant al CENTCOM. Intr-un comunicat, CENTCOM a precizat ulterior ca soldatii americani au dat dovada de prudenta. Tot langa Najaf, saptamana trecuta, trei soldati americani au murit, in urma unui atac sinucigas irakian. Moartea civililor irakieni vine la o zi dupa ce ziarele britanice au publicat protestul a trei militari britanici impotriva  soldatilor americani, care, din greseala, au lansat o bomba antitanc, ucigand un britanic, intr-un incident, langa Basra.

Irakienii folosesc civili drept scuturi umane
Irakienii, la randul lor au facut cunoscut, ieri, prin ministrul Informatiilor, Mohammad Said al-Sahhaf, ca folosesc civili americani ca scuturi umane. Oficialul irakian a declarat ca militarii americani au atacat doua autobuze cu civili, intre care si americani, pe soseaua dintre Bagdad si Amman. "Pasagerii sunt scuturi umane, care aparau obiective civile in Irak", a spus el.

4.000 de voluntari pentru Irak
Siria a anuntat, prin purtatorul de cuvant al ministerului de Externe, luni, ca sustine poporul irakian, in lupta impotriva unei invazii ""nejustificate". Anuntul vine la cateva zile dupa ce Colin Powell a cerut Siriei si Iranului sa nu sprijine regimul terorist de la Bagdad si dupa ce Donald Rumsfeld a declarat ca exista informatii ca Siria ajuta cu armament Irakul. Dupa ce membri ai Jihadului islamic au revendicat atacul terorist de la Netanya, Israel, de saptamana trecuta, un val de voluntari din Yemen, Algeria si Siria, au venit, incepand de luni, in Irak, nu pentru a-l proteja pe Saddam ci pamaantul irakian, fost centru al unui puternic imperiu islamist. Irakul declara ca a primit 4000 de voluntari.
oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO