Politică externă

Atentatele cu masina capcana se inmultesc la Bagdad

10.10.2003, 00:00 12

Noua persoane au fost ucise intr-un atac sinucigas cu masina capcana comis ieri impotriva unui post de politie, la Bagdad, in cartierul siit Sadr City (fost Saddam City). Tot ieri un atasat militar al ambasadei Spaniei a fost asasinat in capitala irakiana. Atacul de ieri - cel mai grav dupa atentatul din august impotriva misiunii ONU din Bagdad in care si-au pierdut viata 22 de persoane - arata ca insecuritatea in capitala irakiana persista in ciuda eforturilor americane de a stabiliza situatia.
Un kamikaze aflat la volanul unei masini capcana a trecut de poarta comisariatului de politie, explodand in imediata apropiere a cladirii. Un purtator de cuvant al politiei capitanul Bassim Mahmud a spus ca la ora atacului in cladire se aflau mai multe zeci de persoane, care asteptau sa-si primeasca salariile. Agresorul conducea o masina marca Oldsmobile si a trecut de portile sectiei de politie, intrand in curte, unde politistii au incercat sa-l opreasca. Deflagratia a fost provocata de un dispozitiv artizanal, iar barbatul a deschis focul asupra a doi politisti pentru a putea trece de postul de control.
Luna trecuta, un atantat cu masina capcana a lovit centrul de comanda al noii forte de politie irakiene, sustinute de Statele Unite, facand 16 raniti. In septembrie un alt atentat sinucigas cu masina capcana a vizat cartierul general al ONU din Bagdad, ucingand un agent de securitate si alti 22 de civili, intre care seful misiunii Natiunilor Unite, Sergio Vieira de Mello.
Atasatul militar al ambasadei spaniole la Bagdad a fost asasinat in fata domiciliului sau. Jose Antonio Bernal Gomez era sergent in cadrul aviatiei militare si membru al Centrului National de Informatii (CNI, serviciile secrete militare spaniole). Gomez, aflat la post de doi ani, a ramas in Irak in timpul interventiei militare anglo - americane, potrivit unor surse din cadrul Ministerului spaniol al Apararii. "Diplomatul spaniol a fost ucis cu focuri de arma automata in fata domiciliului sau, intr-un atac similar celui in care a fost asasinat un membru al Consiliului irakian de guvernare.", a declarat un corespondent la Bagdad al cotidianului El Pais. "Agresorii au sosit la domiciliul lui Gomez intr-o masina inmatriculata in strainatate si au tras mai multe focuri de arma impotriva atasatului ambasadei spaniole, atunci cand el a deschis poarta.", afirma un comunicat al ambasadei. Jose Antonio Bernal Gomez este al doilea militar spaniol ucis in Irak, dupa incheierea operatiunilor militare majore. La 19 august, capitanul Manuel Martin Oar, in misiune ONU la Bagdad, a fost ucis in atentatul comis impotriva cartierului general de la Bagdad al Natiunilor Unite. Madridul, sustinator fidel al demersurilor Washingtonului pentru declansarea razboiului din Irak, a desfasurat in aceasta tara un contingent de circa 2500 de militari, in regiunea Diwaniyah si Nayaf, sub control polonez. Intensificarea violentelor survine intr-un moment in care SUA iau in calcul posibilitatea sa renunte sa mai ceara votarea in Consiliul de Securitate a unei noi rezolutii privind Irakul, care ar urma sa sporeasca rolul ONU in zona. Membrii Consiliului de Securitate nu sunt de acord ca comanda militara sa ramana in mainile americanilor cum vrea Washingtonul si s-au criticat rezolutia.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO