Politică externă

Arafat: Nu mi-e frica. Am pistolul langa mine

19.09.2003, 00:00 17

Seful Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat, l-a acuzat, intr-un interviu publicat ieri de cotidianului israelian Yediot Aharonot, pe premierul israelian Ariel Sharon ca a vrut sa-l omoare de 17 de ori, adaugant insa ca el este un om fara frica intrucat are intotdeauna pistolul langa el.
Interviul a fost realizat la doar o zi dupa ce SUA au blocat in Consiliul de Securitate o rezolutie introdusa de Siria, sustinuta de tarile arabe, dar si de Franta, China si Rusia, in care ONU cerea imperativ Israelului sa nu-l expulzeze pe Yasser Arafat si sa nu-l mai ameninte. Saptamana trecuta cabinetul israelian a adoptat o decizie "de principiu" de expulzare a liderului palestinian, dupa ultimile doua atacuri teroriste palestiniene petrecute la Ierusalim.
"Sharon cu gura lui a spus ca a incercat sa ma omoare de 17 ori la Beirut, dar iata-ma aici. Pistolul meu este langa mine.", declara cu emfaza Arafat pentru Yediot Aharonot . Intr-un alt interviu acordat Reuters Arafat afirma: "Sunt un soldat palestinian (...) Voi folosi arma pentru a ma apara, dar si pentru a apara orice copil palestinian, orice femeie si orice barbat palestinian si existenta palestiniana." De doi ani, Arafat este blocat de armata israeliana la Ramallah, in Cisiordania, si nu se poate deplasa in afara unui perimetru destul de ingust. Aratand cu degetul spre o mitraliera aflata langa el, Arafat afirma pentru Reuters: "Sa mor ca un martir? Da! Exista un singur palestinian care nu viseaza sa fie martir?" Teroristii sinucigasi sunt considerati de palestinieni martiri care, dupa ce se arunca in aer in mijlocul unei multimi, ajung direct in gradina lui Allah unde sacrificiul le este rasplatit cu  cu 72 de fecioare. Arafat, care nu mai este de multa vreme un interlocutor, nici pentru Israel nici pentru SUA, s-a declarat de acord sa-l intalneasca pe Ariel Sharon, dar numai la Ramallah. "Sa deschidem o noua pagina; sunt pregatit pentru un nou armistitiu si chem Israelul sa inchieie un armistitiu. Daca exista bunavointa din partea guvernului israelian vom reusi." Potrivit lui Arafat, Jihadul Islamic si Hamas "sunt deja pregatite sa incheie un armistitiu. Acum discutam cu Hamas si pana in prezent rezultatele sunt pozitive." Numai ca Israelul nu mai crede demult in promisiunile palestinienilor. La sfarsitul lui iunie gruparile teroriste palestiniene au decretat un armistitiu de trei luni pentru a da o sansa pacii. Atentatele antiisraeliene nu au incetat, dar gruparile teroriste au sustinut intruna ca respecta armistitiu, iar atacurile soldare cu zeci de morti in randul civililor sunt doar "punctuale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO