Politică externă

Apropiatii ii pregatesc lui Blair o retragere "triumfala"

06.09.2006, 19:40 7

Retragerea premierului laburist Tony Blair tine prima pagina a ziarelor din Marea Britanie, fie ca apropiatii ii pregatesc o iesire triumfala, fie ca unii din colegii de partid i-au transmis sa plece cat mai repede.
Blair insusi afirmase ca va parasi Downing Street 10 inainte de urmatoarele alegeri, programate sa aiba loc in 2009, iar unele voci din Partidul laburist sugerau ca el ar putea sa-si prezinte un calendar de retragere la conferinta partidului programata luna viitoare la Manchester. David Miliband, ministrul mediului si protejatul lui Blair a spus ieri ca Blair va demisiona probabil in urmatoarele 12 luni. Este pentru prima data cand un membru al cabinetului vorbeste raspicat despre retragere, dupa ce intr-un interviu recent pentru Times, Blair a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa nu isi anunte retragerea in aceasta toamna. In mai 2006, se vor implini 10 ani de cand premierul laburist se afla in functie.
Potrivit cotidianului Daily Mirror, premierul nu va pleca pana ce britanicii nu vor intelege ce este "blairismul" - valorile politice impuse de actualul sef al Guvernului. Ziarul a publicat ieri un elaborat plan de retragere pentru Tony Blair, in care apropiatii sai din Partidul Laburist il sfatuiesc sa mearga intr-un turneu de retragere, precum cel al vedetelor din showbiz, sa participe la emisiuni radiofonice cu audienta mare, sa faca bai de multime si sa viziteze obiective construite in timpul mandatului sau.
De asemenea, premierului i s-a sugerat sa viziteze cat mai multe scoli si spitale si sa refuze orice comentariu in legatura cu viitorul sau.
Planul conceput de strategii "blairisti" are bataie lunga, dincolo de o retragere mai mult decat onorabila pentru Blair, a carui popularitate este in continua scadere, ar duce si la anihilarea politica a principalului sau adversar din partid, ministrul de finante Gordon Brown.
Conform strategilor, planul de retragere ar putea fi dus la bun sfarsit in luna mai a anului viitor, sustine Daily Mirror, insa, potrivit unor colegi de partid, Blair ar trebui sa plece cat mai repede astfel incat prezenta sa in fruntea guvernului sa nu prejudicieze si mai mult formatiunii laburiste. Popularitatea premierului a scazut pe fondul unor scandaluri care au afectat membri ai guvernului si din cauza deciziei controversate de a participa la interventia militara in Irak.
The Guardian scrie in editia sa de ieri ca un grup de parlamentari laburisti au pregatit deja scrisori pentru premier, in care il lauda, insa ii spun ca este momentul sa plece. Una dintre acestea a fost elaborata de doi dintre politicienii loiali lui Blair. Este vorba de Sion Simon si Chris Bryant, insa ei au refuzat sa confirme ca scrisoarea exista.
"Daca aceasta scrisoare exista, continutul ei nu poate fi decat confidential", le-a spus Sion Simons jurnalistilor de la The Guardian. Documentul este sustinut de 38 de laburisti care au devenit membri ai Camerei Comunelor in 2001. Potrivit BBC, mai exista inca doua astfel de scrisori inaintate lui Blair, una de la parlamentarii alesi in 2005, iar cea de-a treia din partea unor consilieri de mai mica importanta.
Un membru al guvernului, David Miliband - unul dintre protejatii lui Blair -, a adus in discutie ieri demisia iminenta a lui Blair. "Tony Blair ar putea sa mai reziste in fruntea cabinetului inca 12 luni", a declarat ieri ministrul.
El a explicat ca refuzul lui Blair de a dat detalii asupra retragerii sale nu a fost un gest de sfidare din partea premierului, ci doar un semnal ca planul de retragere exista.
Mai multe uniuni sindicale si politicieni laburisti au criticat incertitudinea pe care o genereaza faptul ca Blair nu a comunicat agenda demisiei sale, afirma BBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO