Politică externă

Antonello Zappadu, paparazzo care l-a infundat pe Berlusconi

02.07.2009, 19:26 18

De fiecare data cand premierul italian Silvio Berlusconi organiza o petrecere la vila sa din Sardinia, el era urmarit atent de fotograful Antonello Zappadu. Este vorba de cel ale carui fotografii au atras in urma cu cateva saptamani atentia asupra vietii private a premierului italian si au dus la izbucnirea unui imens scandal, relateaza The Wall Street Journal.

Imbracat in haine militare pentru a nu se diferentia de tufisurile din jurul vilei lui Berlusconi, Zappadu a facut
de-a lungul anilor mii de fotografii cu oficialul italian, unele controversate in care premierul era infatisat "la brat" cu diferite femei.
Cele mai recente, publicate de cotidianul spaniol El Pais, contin cadre cu femei topless, dar si cu fostul premier ceh Mirek Topolanek gol de la o petrecere de la vila lui Berlusconi. Publicarea lor a fost urmata de destainuirile unor femei care sustin ca au fost platite pentru a participa la petrecerile premierului.
Fotografiile din El Pais, care au dus la izbucnirea unui scandal legat de viata privata a premierului, dar si la anchetarea acestuia pentru folosirea banilor publici pentru a-si transporta invitatii la vila personala, i-au adus lui Zappadu o amenda de 10.000 de euro si acuzatii de incalcare a intimitatii.
"Sunt fotograf. Vand. OK?", s-a aparat Zappadu, fotograful in varsta de 52 de ani.
In urma cu aproape o luna de la publicarea acestor fotografii, care au facut inconjurul lumii, Berlusconi a fost acuzat ca organizeaza petreceri private cu tinere femei pe care le plateste si carora le promite functii publice in schimbul participarii la evenimentele de la vila sa.
Scandalul izbucnit poate afecta cariera de om politic a lui Berlusconi, considerat cel mai iubit politician italian la ora actuala. Potrivit unui sondaj publicat la sfarsitul saptamanii trecute de Corriere della Sera, popularitatea premierului a scazut in ultima luna cu doua procente.
"Asa sunt eu, asa ma vor italienii. Nu ma voi schimba", a declarat Berlusconi in apararea sa, dupa lungi saptamani de tacere. Premierul italian se afla in razboi cu reprezentantii mass-media, pe care i-a acuzat ca pun la cale un complot impotriva sa.
Berlusconi si Zappadu sunt insa vechi cunostinte. Cei doi s-au cunoscut inca din 1994, dupa ce primul a fost ales premier pentru prima data. Fotograful si-a concentrat atentia asupra premierului dupa ce sotia acestuia, Veronica Lario, l-a acuzat in 2007 ca a flirtat in public cu o vedeta de televiziune. "Daca nu eram casatorit, ma insuram cu tine imediat", i-ar fi spus Berlusconi vedetei.
De atunci, paparazzo a inceput sa dea tarcoale vilei premierului si in final a reusit sa-l prinda pe acesta in compania a cinci femei. Fotografiile sale au facut senzatie cand au fost publicate de revista Oggi, detinuta de RCS MediaGroup SpA, care publica cel mai mare cotidian italian Corriere della Sera.
Sub titlu "Haremul lui Berlusconi", premierul era infatisat tinand pe genunchi diferite femei sau tinandu-le de mana. Avocatul liderului italian a reusit insa sa interzica publicarea oricaror alte fotografii in baza incalcarii intimitatii. Pe fondul scandalurilor din trecut, revistele italiene nu au fost interesate de oferta recenta a lui Zappadu, fotografiile fiind publicate in final de presa spaniola.
Fotograful italian a trimis mai intai o serie de fotografii catre revista de stanga L'Espresso si celei de dreapa Panorama, detinuta de FininvestSpa, holdingul familiei Berslusconi, care nu au fost interesate. Zappadu a trimis circa 40 de fotografii la Panorama cerand pe ele 1,5 milioane de euro, dar editorii au considerat ca nuditatea nu este subiect de scandal. Au pierdut insa, avand in vedere succesul pe care El Pais l-a avut dupa publicarea pozelor.
Cererea a 1,5 milioane de euro i-a adus lui Zappadu acuzatii de tentativa de santaj si interzicerea publicarii a sute de fotografii, in urma actiunilor avocatului lui Berlusconi. Fotograful, care risca sase ani de inchisoare, a vandut insa, pana sa inceapa ancheta asupra sa, sute de poze catre agentiile straine de presa, inclusive cele publicate de El Pais.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO