Politică externă

Americanii au prioritati diferite de elita politica

29.09.2004, 00:00 9

Mai mult de doua treimi dintre americani nu sunt de acord cu alocarea a miliarde de dolari pentru reconstructia si democratizarea Orientului Mijlociu, dar aceeasi proportie din clasa politica sustine planul pentru regiune, potrivit unui sondaj citat de Financial Times. Sondajul, realizat de Consiliul pentru Relatii Externe din Chicago, arata ca elita politica americana este dispusa mai mult decat populatia sa sporeasca asistenta pentru dezvoltarea economica in tarile sarace si este mai putin interesata de impactul politicilor externe asupra locurilor de munca si economiei din Statele Unite.
Studiul este singurul care incearca sa faca o distinctie intre opiniile administratiei si ale oficialilor, cercetatorilor, liderilor din lumea afacerilor si ziaristilor. Potrivit studiului, americanii sunt ingrijorati de terorism si de proliferarea nucleara si cred ca cel mai important obiectiv este protejarea locurilor de munca in Statele Unite. Circa 78% au calificat acest aspect ca fiind "foarte important", comparativ cu 41% din elita politica.
Oficialii sunt mai interesati de securitate si de protejarea mediului, combaterea foametei si sustinerea imbunatatirii standardelor de viata din alte tari.
Mai mult de trei sferturi dintre americani nu sunt de acord cu rolul de "politist mondial" asumat de Statele Unite. Circa doua treimi cred ca opinia Natiunilor Unite ar trebui sa fie mai mult luata in considerare de Statele Unite, chiar daca acest lucru presupune ca administratia americana sa accepte anumite decizii pe care nu le agreeaza in mod deosebit. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO