Politică externă

Al Qaida, lovita din plin in Arabia Saudita

21.06.2004, 00:00 12

Unul dintre seniorii retelei din arabia Saudita a Al Qaida, Abdul Aziz al-Muqrin, a fost ucis la finele saptamanii, pierderea acestuia fiind confirmata ieri si de catre un site oficial al retelei teroriste. Este una dintre cele mai importante pierderi suferite de Al Qaida.
Este vorba despre o campanie organizata de catre oficialii sauditi impotriva celulei apartinand retelei teroriste care s-a stabilit in aceasta tara. Oficialii sauditi, in numele carora a vorbit unul dintre consilierii ministrului de externe al acestei tari, sustin ca reteaua a fost slabita considerabil in urma acestui atac.
Gruparea terorista a confirmat moartea lui Muqrin si a altor trei militanti teroristi in urma acestui atac. Aceeasi grupare a pomenit si de decapitarea care a avut loc la finele saptamanii trecute, a unui american, Paul Johnson, care fusese luat ostatic cu cateva zile inainte. Pentru eliberarea acstuia facusera mai multe demersuri oficialii americani, care s-au adresat lumii islamice prin intermediul posturilor de televiziune si a ziarelor de limba araba. Cu toate acestea, fostul pilot, care lucra in zona de conflict in virtutea unui contract, nu a fost crutat.
Celula Al Qaida din Arabia Saudita, care se autointituleaza Al Qaida din Pensinsula Arabica, a transmis un mesaj prin Internet prin intermediul caruia anunta ca va continua razboiul sfant, chiar daca comandantul de lupta Abdul Aziz bin Issa al-Muqrin a cazut, ca un martir. Implicarea si hotararea mujahedinilor nu a fost slabita, ci s-a intarit dupa moartea fratelui nostru, afirma celula terorista - filiala Al-Qaida din Arabia Saudita. O televiziune saudita a prezentat ceea ce pareau sa fie ramasitele corpului lui Muqrin.
Unul dintre oficialii sauditi, unul dintre consilierii ministrului de externe al acestei tari, este vorba despre Abdel al-Jubeir, spunea ca intreaga opinie publica din tara sa a fost consternata de decapitarea lui Paul Johnson, inginerul care fusese pilot de avion si care a fost decapitat. De asemenea, oficialul saudit a mai spus ca Muqrin fusese implicat in uciderea recenta, de la inceputul lunii,  a unuia dintre cameramanii BBC si a ranirii grave a unuia dintre corespondentii aceleiasi corporatii.
Muqrin avea 31 de ani si era unul dintre reputatii lideri ai Al Qaida, mai precis ai retelei nationale saudite a gruparii. Se pare ca a imbratisat cauza extremista inca din adolescenta si se presupune ca se antrenase, in timp, alaturi de liderul suprem al retelei, Ossama bin Laden. Era cunoscut ca unul dintre cei mai inversunati adversari ai casei regale saudite (care, la randu-i, este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite din lumea islamica). Gruparea pe care o conducea Abdul Aziz al-Muqrin s-a aflat, dupa toate probabilitatile, in spatele celor mai multe dintre atacurile care au avut loc in arabia Saudita. Aceeasi grupare este considerata responsabila de decapitarea care a socat o lume intreaga a lui Paul Johnson.
Muqrin luptase nu doar in tara sa, dar si pe fronturile din Algeria, Bosnia si, la finele anilor 90, fusese capturat in Etiopia, unde a luptat alaturi de separatistii somalezi. A fost extradat in tara sa de origine. Se mai stie despre el ca a fost unul dintre miile de islamisti care au luptat in Afganistan si pe vremea cand era ocupat de catre sovietici (fiind cel  mai probabil printre cei care au fost finantati de catre americani la vremea aceea), S-a numarat, mai apoi intre aceia care au intors armele impotriva americanilor, atunci cand i-au alungat pe talibani de la putere.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO