Politică externă

Acuzat de coruptie, omul lui Bush iese din scena

05.04.2006, 00:00 16

Tom DeLay, unul dintre cei mai puternici si mai temuti po-liticieni republicani, a anuntat ca demisioneaza din Congres si aban-doneaza cursa pentru un nou mandat in Camera Reprezentantilor.

Anuntul retragerii din viata politica a unuia dintre cei mai loiali oameni ai lui George W. Bush, catalogat de catre CNN drept "cel mai puternic om din Washington, dupa presedinte", a produs bucurie in randul democratilor care nu au uitat sa reaminteasca scan-dalurile in care el a fost implicat. DeLay si-a impus, in nenumarare randuri, in mod autoritar, punctul de vedere atata vreme cat a fost liderul republicanilor in Camera Reprezentantilor, pozitie pe care a parasit-o in urma cu cateva luni din cauza unor scandaluri de coruptie.

DeLay a reprezentat in Congres districtul Texas timp de 21 de ani, dar a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat impotriva democratului Nick Lampson si sa demisioneze din Congres.

DeLay este implicat intr-o serie de scandaluri, fiind chiar pus sub acuzare pentru spalare de bani cu scopul de a finanta campaniile politice ale partidului republican in statul Texas. Cazul inca nu a fost judecat, dar politicianul a dezmintit, de-a lungul vremii, acuzatiile si crede ca este vorba despre o lupta politica, o inscenare.

Recent, el a afirmat intr-un interviu acordat revistei Time: "Sunt revoltat de masura in care sistemul juridic texan este folosit in scopuri politice".

Desi nu a fost acuzat in mod oficial, asocierea sa scandalului care l-a avut ca personaj principal pe lobbyst-ul Jack Abramoff, condamnat de curand la 6 ani de inchisoare, i-a afectat de asemenea considerabil imaginea. In plus, doi fosti membri marcanti ai stafful-lui sau au pledat vinovat in fata acuzatiilor aduse in cadrul acestui scandal. DeLay s-a declarat dezamagit si trist ca cei doi colaboratori ai sai sunt implicati in acest proces, dar a spus ca, in ceea ce-l priveste, nu a comis nici o ilegalitate. In cursul anului 2004, acesta s-a aflat si in vizorul Comisiei de Etica a Camerei Reprezentantilor care l-a avertizat, dupa mai multe iesiri violente - acesta era stilul sau -, sa-si tempereze reactiile si sa se supuna regulilor de conduita ale Camerei. DeLay s-a aflat mult timp si in atentia presei care ii reprosa stilul de viata extravagant, acesta detinand un avion privat, frecventand hoteluri si restaurante de lux, postura ce nu se potriveste cu statutul de "angajat al poporului".

Se pare ca toate aceste aspecte au contribuit la luarea deciziei de a nu mai lua parte la lupta electorala. Potrivit revistei Time, DeLay ar avea totusi 50% sanse de castig, dar se pare ca nu a dorit sa riste. Este totodata un an electoral dificil pentru republicani care au nevoie de fiecare loc in Camera pentru a nu pierde majoritatea in favoarea democratilor. "Sunt realist. Stiu sa evaluez situatiile politice. As fi putut castiga, dar refuz sa ofer sansa democratilor sa fure acest loc printr-o campanie negativa la adresa mea. Simt ca acum pot sa fac mai multe din afara Camerei decat din interiorul ei", a declarat republicanul. De asemenea, afirma ca dragostea pe care o poarta partidului republican a jucat un rol important in luarea acestei decizii si ca isi doreste in Texas o campanie electorala concentrata asupra problemelor importante ale alegatorilor.

Contracandidatul democrat Lampson si-a construit deja campania impotriva lui DeLay, postand pe site-ul sau de internet un anunt graitor: "Spuneti-i lui DeLay sa inapoieze banii murdari!".

Un apropiat al lui DeLay declara ca acesta s-ar fi "saturat" si de aceea isi doreste sa se concentreze asupra altor proiecte. DeLay afirma ca nu are regrete sau indoieli, ca este mandru de trecutul sau si incantat de viitor. Printre planurile de viitor ale politicianului se numara colaborarea cu G. W. Bush cu privire la strategia NASA a Statelor Unite.

Partenerii republicani il considera "unul dintre cei mai eficienti si talentati lideri pe care i-a avut partidul vreodata". Insa de cealalta parte, rivalii democrati, afirma, prin vocea purtatorului de cuvant Karen Finney, ca demisia lui DeLay reprezinta "doar inceputul deconspirarii culturii coruptiei republicane care a acaparat Washingtonul pentru prea mult timp", conform unei stiri BBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO