Politică externă

787 mld. dolari nu sunt de ajuns pentru relansarea Statelor Unite

06.10.2009, 23:20 16

Casa Alba vorbeste in schimb de "extensii" ale planului destimulare de 787 de miliarde de dolari adoptat in februarie, la oluna de la preluarea mandatului de catre Barack Obama.

In ciuda semnelor pozitive date de economisti, economiaamericana raspunde foarte incet la masurile anticriza luate panaacum.

In contextul in care somajul creste vazand cu ochii, iardeficitul bugetar este estimat pentru 2009 la 1.600 de miliarde dedolari, iar pentru 2010 la 1.400 mld. dolari (aproximativ 10% dinPIB), echipa lui Barack Obama a inceput sa discute despre noimasuri economice - printre care stimulente financiare pentrufirmele care fac angajari, investitii in infrastructura siextinderea perioadei de acordare a unui ajutor de 8.000 $ de lastat pentru cei care-si cumpara prima data o casa. Membrul democratal Camerei Reprezentantilor Chris Van Hollen sustine cainvestitiile in infrastructura sunt foarte populare in randuldemocratilor.

"Daca ar mai exista vreun 'stimulus plan', noi proiecte deinvestitii ar fi in topul listei. Banii pentru drumuri si poduri aravea prioritate", a declarat Van Hollen, citat de Bloomberg.

60% din suma de 787 mld. de dolari a planului de stimulare dinfebruarie urmeaza sa fie deblocata, iar banii vor fi folositi ininfrastructura si lupta impotriva somajului.

Masuri contradictorii

In adoptarea setului de masuri, Casa Alba trebuie sa lucreze cudoua masuri care se bat cap in cap: combaterea cresterii somajuluiprin interventia guvernului si reducerea deficitelor, comenteazaBloomberg.

Secretarul de presa al Casei Alba, Robert Gibbs, a declarat lainceputul saptamanii ca nu exista planuri pentru un nou plan destimulare economica, adoptat putin dupa inceperea mandatului luiBarack Obama. In schimb, Gibbs a precizat ca administratiaprezidentiala se gandeste la "extinderi" ale planului dejaexistent.

"Ne gandim la toate strategiile posibile pentru accelerareacresterii locurilor de munca", a declarat David Axelrod,consilierul personal al presedintelui american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO