787 mld. dolari nu sunt de ajuns pentru relansarea Statelor Unite

Autor: Magraon Andreea 06.10.2009

Presedintele american Barack Obama pregateste o serie ampla de reforme economice pentru micsorarea nivelului somajului, ajuns la 9% luna trecuta, despre care analistii sustin ca e un nou plan de stimulare economica fara a purta neaparat aceasta eticheta, relateaza Bloomberg.



Casa Alba vorbeste in schimb de "extensii" ale planului de stimulare de 787 de miliarde de dolari adoptat in februarie, la o luna de la preluarea mandatului de catre Barack Obama.

In ciuda semnelor pozitive date de economisti, economia americana raspunde foarte incet la masurile anticriza luate pana acum.

In contextul in care somajul creste vazand cu ochii, iar deficitul bugetar este estimat pentru 2009 la 1.600 de miliarde de dolari, iar pentru 2010 la 1.400 mld. dolari (aproximativ 10% din PIB), echipa lui Barack Obama a inceput sa discute despre noi masuri economice - printre care stimulente financiare pentru firmele care fac angajari, investitii in infrastructura si extinderea perioadei de acordare a unui ajutor de 8.000 $ de la stat pentru cei care-si cumpara prima data o casa. Membrul democrat al Camerei Reprezentantilor Chris Van Hollen sustine ca investitiile in infrastructura sunt foarte populare in randul democratilor.

"Daca ar mai exista vreun 'stimulus plan', noi proiecte de investitii ar fi in topul listei. Banii pentru drumuri si poduri ar avea prioritate", a declarat Van Hollen, citat de Bloomberg.

60% din suma de 787 mld. de dolari a planului de stimulare din februarie urmeaza sa fie deblocata, iar banii vor fi folositi in infrastructura si lupta impotriva somajului.

Masuri contradictorii

In adoptarea setului de masuri, Casa Alba trebuie sa lucreze cu doua masuri care se bat cap in cap: combaterea cresterii somajului prin interventia guvernului si reducerea deficitelor, comenteaza Bloomberg.

Secretarul de presa al Casei Alba, Robert Gibbs, a declarat la inceputul saptamanii ca nu exista planuri pentru un nou plan de stimulare economica, adoptat putin dupa inceperea mandatului lui Barack Obama. In schimb, Gibbs a precizat ca administratia prezidentiala se gandeste la "extinderi" ale planului deja existent.

"Ne gandim la toate strategiile posibile pentru accelerarea cresterii locurilor de munca", a declarat David Axelrod, consilierul personal al presedintelui american.

Ce planuieste Obama?

Printre masurile pe care echipa prezidentiala le pregateste se numara acordarea unor stimulente de 3.000 de dolari catre companii pentru fiecare angajare. Congresul a respins iarna trecuta o astfel de propunere pe motiv ca angajatorii ar putea frauda sistemul lor de salarii pentru a abuza de acest program.

Este dorita si extinderea perioadei de acordare a unui ajutor de 8.000 de dolari pentru cei care-si cumpara prima data o casa, care expira la sfarsitul acestui an. De asemenea, ajutoarele de somaj si sanatate incluse in planul de stimulare de 787 de miliarde de dolari expira in noiembrie. O prelungire a acestora pentru intreg anul 2010 ar costa 100 de miliarde de dolari, relateaza The New York Times, fapt care ar pune in pericol credibilitatea democratilor.

Asta e cu atat mai periculos cu cat la anul au loc alegeri pentru Camera Reprezentantilor si o treime din Senat. Daca democratii merg pana la capat cu aceste masuri, atunci ei vor participa la alegerile din 2010 cu emotii din cauza deficitului bugetar de mii de miliarde de dolari.

Potrivit unui studiu al Cook Political Report, citat de Bloomberg, partidul care trimite presedintele la Casa Alba pierde in medie 16 locuri din Camera Reprezentantilor la alegerile de la jumatatea mandatului. In prezent, democratii au 265 de locuri in Camera, fata de cele 178 ale republicanilor.

"Un alt pachet de stimulare financiara ar fi mult mai dificil in acest moment decat in februarie (cand a fost aprobat precedentul, n.n.). Deficitul ar putea deveni un simbol al democratilor", a declarat Julian Zelizer, profesor de politici publice la Princeton.

Obama planuieste extinderea programului de finantare de la stat a proiectelor de infrastrastructura cu inca 18 luni, avand in vedere ca a expirat la 30 septembrie. Programul a fost extins de Congres pentru inca 30 de zile.

Membrul democrat al Camerei Reprezentantilor James Oberstar a propus un plan de sase ani in valoare de 500 mld. dolari pentru infrastructura. Finantarea ar urma sa fie facuta prin taxele pe benzina care nu au fost modificate din 1993. O asemenea taxa ar aduce 350 mld. dolari in cei sase ani.

Reformele lui Obama