Politică externă

3066 de capete de acuzare pentru un singur acuzat

15.08.2003, 00:00 35

Pentru prima data de la ocuparea Irakului, militarii americani au fost atacati la Bagdad de un grup de teroristi, apartinand al-Qaida. Atacul a avut loc miercuri-seara, cu o zi inainte de inceperea celui de-al doilea proces deschis impotriva teroristilor care au atacat Statele Unite pe 11 septembrie.
La Curtea de Apel din Hamburg a fost deschis ieri procesul impotriva teroristului marocan, membru Al-Qaida, Abdelghani Mzoudi, 30 de ani, suspectat ca a fost complice la atentatele din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. Acuzatul, pe numele caruia au fost formulate 3066 de capete de acuzare, printre care "incitare la crima" si apartenenta la organizatii teroriste", va putea participa la proces. #leadend#Strategia sa de apararea va fi insa tacerea, dupa cum a spus Mzoudi, inainte de inceperea procesului. El spera ca procesul sa se incheie cu o rezolutie asemanatoare primului proces, cand marocanul Mourir El Motassadeq a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Pentru a dovedi ca Mzoudi a "sustinut planuirea si pregatirea" atentatelor si "a cunoscut obiectivele vizate", acuzarea are la dispozitie 125 de martori, patru experti, 200 de probe. Unul dintre martorii cheie ai procesului este iordanianul Shadi Abdallah, membru al organizatiei palestiniene Al-Tawhid, aflat si el in proces in Germania. El a declarat ca l-a intalnit pe marocanul Mzoudi in vara anului 2000 in campusurile de antenament ale Al-Qaida din Afganistan. Acuzarea mai detine ca proba impotriva teroristului marocan o chitanta, care dovedeste ca acesta a platit 790 de euro pentru un curs de pilotaj in Statele Unite si dovezi care atensta ca acuzatul a inchiriat in mai 2001 o camera impreuna cu Marouane Al-Shehhi, un alt terorist implicat in atacurile din 11 septembrie. Potrivit Der Spiegel, acuzarea mai dispune de o caseta video care il arata pe Mzoudi impreuna cu Al-Shehhi, cantand melodii radicale islamiste si incitand la "distrugerea regimului infidel, omorarea copiilor si capturarea femeilor lui.
Miercuri seara, inaintea inceperii procesului de la Hamburg, militarii americani au fost atacati la Bagdad - pentru prima data de la ocuparea Irakului -de un grup de teroristi, care s-a  legitimat ca apartinand Al-Qaida. Potrivit martorilor, terorisii au deschis focul asupra soldatilor americani, de la bordul unei masini. In timpul atacului au fost ucisi doi soldati americani. La cateva zeci de metri de locul atacului, un jurnalist AFP a gasit un bilet pe care scria: "Moarte colaboratorilor Americii", semnat Organizatia Al-Qaida. De la incheierea razboiului au fost ucisi 60 de soldati americani, din trupele de mentinere a pacii in Irak.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO