Politică

Poate duce un atac cibernetic la război real?

Poate duce un atac cibernetic la un adevărat război?

Autor: Alexandru Stefan Matei

01.06.2011, 17:11 321

Statele Unite avertizează că unatac cibernetic poate duce la un conflict armat real dacă estedestul de devastator, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Uşor de spus, dar mai greu de pusîn practică.

În cazul unui atac ciberneticprecum cel care a afectat compania Lockheed Martin, cel mai marefurnizor de armament al Pentagonului, experţii spun că este extremde dificil de aflat într-un timp scurt de unde a provenit acesta.Hackerii cu experienţă îşi pot ascunde urmele şi pot face să parăcă atacul a provenit din altă parte.

De asemenea, există semne deîntrebare cu privire la caracterul legitim al unor represaliiarmate când există drept soluţii sancţiunile financiare saucontramăsuri cibernetice, mai spun analiştii.

"Există multe dificultăţi în arăspunde unui atac cibernetic", este de părere Kristin Lord,autoarea unui raport cu privire la strategia de securitatecibernetică a SUA. "Este destul de greu să atribui atacul cuiva, săfaci o legătură cu o anumită entitate precum guvernul uneiţări".

Casa Albă a declarat într-unraport de luna trecută că Washingtonul ar putea răspunde unui atacvirtual "la fel cum ar face-o în cazul oricărei ameninţări laadresa ţării", adică şi prin intermediul unui atac armat, o ideesusţinută de oficialii americani şi în trecut.

Pentagonul susţine de asemeneaaceastă idee într-un raport care urmează a fi publicat lunaaceasta. "Răspunsul unui atac cibernetic asupra Statelor Unite nuva fi în mod necesar un răspuns virtual, toate opţiunile vor fi pemasă", a declarat Dava Lapan, purtătorul de cuvânt alPentagonului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO