Poate duce un atac cibernetic la război real?

Autor: Alexandru Stefan Matei 01.06.2011

Statele Unite avertizează că un atac cibernetic poate duce la un conflict armat real dacă este destul de devastator, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Uşor de spus, dar mai greu de pus în practică.

În cazul unui atac cibernetic precum cel care a afectat compania Lockheed Martin, cel mai mare furnizor de armament al Pentagonului, experţii spun că este extrem de dificil de aflat într-un timp scurt de unde a provenit acesta. Hackerii cu experienţă îşi pot ascunde urmele şi pot face să pară că atacul a provenit din altă parte.

De asemenea, există semne de întrebare cu privire la caracterul legitim al unor represalii armate când există drept soluţii sancţiunile financiare sau contramăsuri cibernetice, mai spun analiştii.

"Există multe dificultăţi în a răspunde unui atac cibernetic", este de părere Kristin Lord, autoarea unui raport cu privire la strategia de securitate cibernetică a SUA. "Este destul de greu să atribui atacul cuiva, să faci o legătură cu o anumită entitate precum guvernul unei ţări".

Casa Albă a declarat într-un raport de luna trecută că Washingtonul ar putea răspunde unui atac virtual "la fel cum ar face-o în cazul oricărei ameninţări la adresa ţării", adică şi prin intermediul unui atac armat, o idee susţinută de oficialii americani şi în trecut.

Pentagonul susţine de asemenea această idee într-un raport care urmează a fi publicat luna aceasta. "Răspunsul unui atac cibernetic asupra Statelor Unite nu va fi în mod necesar un răspuns virtual, toate opţiunile vor fi pe masă", a declarat Dava Lapan, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.