Politică

PNTCD merge la alegeri cu o noua conducere dar acelasi discurs

09.08.2004, 00:00 13

Cu trei luni inaintea alegerilor generale, PNTCD isi schimba stafful de conducere si isi propune relansarea discursului politic,(fara a renunta insa la temele apropiate), toate acestea in incercarea de a trece pragul parlamentar la scrutinul din toamna. Presedintele PNTCD este, incepand de sambata, Gheorghe Ciuhandu, singurul lider al partidului care a facut performanta la alegerile locale, el obtinand al treilea mandat de primar al Timisoarei. Motiunea "Romania crestin democrata. Azi in Timisoara, maine in toata tara", platforma politica a lui Gheorghe Ciuhandu, a fost votata sambata de majoritatea covarsitoare a delegatilor la Congresul PNTCD: 363 de voturi "pentru" si 12 voturi anulate. Alegerea noului lider al partidului pare sa fie, deocamdata, punctul final al neinteruptei lupte pentru succesiune care a macinat PNTCD din 1995, de la moarte seniorului Corneliu Coposu. Din conducerea partidului fac parte nume noi, mai putin cunoscute public, toti fostii lideri ai partidului fiind trecuti in esalonul doi.
Congresul de sambata al PNTCD este considerat de presedintele de onoare al partidului, Ion Diaconescu, ca si de fostul lider, Victor Ciorbea, "momentul redesteptarii" pentru fostul partid in jurul caruia s-a constituit coalitia de guvernare dupa alegerile din anul 2.000, dar care se zbate acum sub 2% in sondajele de opinie. In aceste conditii, principalul obiectiv al noii conduceri este calificarea PNTCD in Parlament. Taranistii incearca si o revigorare a discursului politic. Isi propun sa atace "fara crutare" PSD si PRM, potrivit lui Ciuhandu, si sa-si adapteze discursul anticomunist astfel incat sa renunte la virulenta anilor '90. Partidul nu renunta, totusi, la temele puse in dezbaterea publica inca din 1996. Sunt acuzati, in continuare, "securistii si activistii comunisti" pentru "situatia dezastruoasa a societatii romanesti". In plus, PNTCD isi propune sa promoveze legea lustratiei, pe care nu a reusit sa o duca spre adoptare in Parlament nici in perioada in care partidul era la guvernare. Legea lustratiei sustinea, in principiu, ca persoanele cu functii de conducere din regimul comunist sa nu poata detine demnitati publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO