Politică

PNtCD: decat cu Emil Constantinescu mai bine cu Theodor Stolojan

25.07.2003, 00:00 9

Cu un an inainte de alegeri, partidele de opozitie sunt inca in stadiu de tatonare a unor eventuale aliante: PNL si PD negociaza parafarea unei aliante insa, mai sunt rezerve de ambele parti. PNtCD s-a reorientat si nu s-ar da astazi inapoi
de la o alianta cu PNL si PD, care sa-l sustina la Cotroceni, pe Theodor Stolojan. Actiunea Populara asteapta sa se consolideze in teritoriu, inainte de a-si face planuri electorale. UDMR are o singura dilema: daca va sustine sau nu propriul candidat la prezidentiale.



PNL: ori la guvernare cu PD, ori in opozitie
Liberalii pun inca sub semnul probabilitatii o alianta electorala cu PD, desi echipele de negociatori ale celor doua formatiuni discuta de mai bine de doua luni. "Deocamdata nu se stie daca va fi definitivat acest proiect politic. Se analizeaza. Dar eu cred ca impreuna, PNL si PD, ar putea fi o alternativa la PSD pentru ca ar mobiliza voturile", ne-a declarat ieri vicepresedintele liberal Mona Musca. Insa, PNL este constient de riscurile unei politici electorale pe cont propriu: "Daca PNL vrea sa ajunga la guvernare, va merge impreuna cu PNL, daca vrea sa ramana in opozitie, va merge singur in alegeri", crede Mona Musca. Cum anume se va traduce, practic, alianta PNL- PD in alcatuirea listelor electorale ? "Banuiesc ca vor fi liste comune la alegeri, insa, pentru Cotroceni, cred ca este obligatoriu sa sustinem un singur candidat. Si cred ca Theodor Stolojan este cel mai bine plasat", a spus Mona Musca. In schimbul sustinerii lui Theodor Stolojan ca prezidentiabil, liberalii il vor sprijini pe Traian Basescu pentru Primaria Capitalei. Nu se pune problema ca o eventuala alianta PNL- PD sa vina la alegerile prezidentiale cu un tandem, presedinte - premier, format din Theodor Stolojan si Traian Basescu. Mona Musca justifica aceasta optiune spunand ca legislatia in vigoare nu permite acest lucru. In perspectiva alegerilor prezidentiale, liberalii cred ca ar fi binevenita sustinerea candidatului aliantei PNL- PD - in speta Theodor Stolojan - si de catre PNtCD si Actiunea Populara, partidul condus de Emil Constantinescu. "Logica politica spune ca ar trebui sa avem maturitatea sa sustinem candidatul cel mai bine plasat al opozitiei pentru ca voturile sa nu fie impartite", a apreciat Mona Musca.
Daca in urma cu cateva luni presedintele liberal Theodor Stolojan nu excludea sa participe la guvernare alaturi de PSD, in ultima perioada liderul PNL a facut mai multe declaratii prin care a respins categoric o eventuala alianta cu partidul de guvernamant. Ieri, Mona Musca a intarit aceasta idee: "Nu pun in discutie nici macar posibilitatea guvernarii impreuna cu PSD. Ar fi impotriva naturii. Eu sunt categoric impotriva si, daca s-ar merge pe aceasta posibilitate as merge pana la a ramane independent in politica".



Basescu vrea tot la Primarie
Pozitia transanta a PNL in privinta unei colaborari post - electorale cu PSD a dat un nou suflu si relatiei PNL - PD. Nu trebuie uitat ca democratii si-au stabilit in documentele de partid ca PSD este principalul adversar politic, care trebuie inlaturat de la guvernare. Ieri, Basescu s-a aratat optimist in privinta parafarii aliantei PNL - PD, spunand ca "acest sentiment" i-a fost dat de declaratiile lui Theodor Stolojan prin care respingea orice colaborare cu PSD. "Parca s-au mai linistit si colegii nostri din ambele partide cu tot soiul de declaratii belicoase legate de fuziuni sau de alte lucruri. Parca si organizatiile in care avem probleme - si avem, in mod real, si unii si altii - devin mai intelepte in ultima perioada", a spus ieri Basescu, citat de Mediafax. Presedintele PD a clarificat ieri si situatia legata de candidatul PD la Coroceni. In urma cu cateva zile unul dintre vicepresedintii PD, Ioan Onisei, a declarat ca din partea PD ar putea candida la prezidentiale fie Traian Basescu, fie Emil Boc. Or, desemnarea unilaterala a prezidentiabilului PD a ridicat imediat semne de intrebare in privinta relatiei cu PNL. Ieri, presedintele democrat a spus ca la urmatoarele alegeri vrea sa candideze la Primaria Capitalei si nu la Cotroceni: "Avem o strategie legata de de Primaria Capitalei in conditiile in care mergem ca partid singur. Categoric, realizarea aliantei schimba parametrii abordarii politice". Declaratiile anterioare ale vicepresedintelui Ioan Onisei, Basescu le-a pus pe seama "caldurii". De altfel, si vicepresedintele Emil Boc a spus ca nu doreste sa candideze la Cotroceni pentru ca "mai are multe de invatat".



PNtCD, sub pulpana PNL
taranistii vor merge singuri la alegerile locale, insa pentru parlamentare au doua variante: fie unificarea crestin-democratilor in jurul PNtCD prin revenirea in partid a persoanelor si partidelor formate prin scindarea PNtCD, fie o colaborare cu PNL si PD. In privinta Actiunii Populare, Teodor Morariu, vicepresedinte al taranistilor, este ferm :"Sa vina alaturi de noi". Potrivit lui Morariu, sustinerea de catre PNtCD a candidatului comun PD-PNL ar fi posibil numai daca se va face o alianta politica cu liste comune pentru alegerile parlamentare, din care sa faca parte si PNtCD.



Constantinescu nu negociaza
Unificarea centrului-dreapta, intr-un partid popular puternic, este si obiectivul Actiunii Populare. Numai ca, potrivit lui Mugur Ciuvica, secretar general al AP, "PNtCD ar trebui sa fie un pilon important al acestui partid popular". Altfel spus, fiecare partid asteapta ca el sa fie in centrul constructiei politice. In ce priveste sustinerea unui candidat comun al opozitiei si de catre Actiunea Populara, Mugur Ciuvica crede ca este "prematur" sa se pronunte. De altfel, toata lumea se asteapta ca Emil Constantinescu, asa cum singur a lasat sa se inteleaga, sa candideze pentru Cotroceni.



UDMR: 2004, an electoral subminat
UDMR nu va face nici o coalitie electorala inainte de alegeri, ne-a spus ieri presedintele Marko Bela. "Dupa alegeri, vom vedea", a adaugat el. Pentru prima data, UDMR are concurent pe segmentul electoral asupra caruia avea exclusivitate: Miscarea Blocului Reformist, constituita in jurul episcopului Laszlo Tokes. Lideri ai acestei Miscari au anuntat ca vor sa candideze la alegeri, daca reusesc sa se inscrie juridic. Insa, Marko Bela tine sa sublinieze ca "maghiarii au interes sa participe in comun la alegeri". UDMR nu a hotarat daca va sustine propriul candidat la Cotroceni, precum la scrutinele anterioare: "Decizia noastra depinde daca alegerile vor fi decalate. Daca va exista decalaj, e mai putin probabil sa prezentam candidat, daca nu va exista e mult mai probabil". De precizat ca UDMR refuza sa se pronunte asupra unei colaborari cu PSD dupa alegeri. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO