Politică

PNL - PD reia teza orfanilor romani ajunsi in banci de organe

27.01.2004, 00:00 10



Alianta PNL - PD a solicitat ieri public constituirea unei Comisii parlamentare de ancheta care sa stabileasca cati copii au facut dupa 2002 obiectul unor adoptii internationale si daca nu cumva o parte dintre acestia au ajuns "in bancile de organe." Acuzatia extrem de grava privind traficul de copii pentru organe a fost facuta la sfarsitul saptamanii de presedintele PD Traian Basescu si a fost reluata ieri de presedintele executiv al democratilor Emil Boc. Acesta a evitat totusi sa se pronunte transant daca partidul sau are date clare despre un eventual trafic de copii pentru prelevare de organe. Boc ca este vorba despre "ingrijorari si suspiciuni" care trebuie lamurite de Comisia parlamentara de ancheta.



In 2002, ca urmare a presiunilor internationale, Guvernul a adoptat un moratoriu privind interdictia adoptiilor internationale, (legea 347/2002) pana la aprobarea unui nou cadrul legal. Saptamana trecuta administratia de la Bucuresti a recunoscut, prin vocea premierului Adrian Nastase, ca a permis continuarea adoptiilor internetionale, dupa aprobarea moratoriului convenit cu Uniunea Europeana. Nastase a precizat insa ca a fost vorba de "cazuri speciale", si nu de o practica curenta. Pozitia autoritatilor a fost provocata de o iesire foarte dura a raportorului Parlamentului European pentru Romania, baronesa Emma Nicholson, care l-a acuzat direct pe premierul Adrian Nastase ca a permis plecarea spre Italia a 105 copii, la solicitarea lui Silvio Berlusconi, seful Consiliului italian de ministri. Nicholson a facut aceste afirmatii in cadrul Comisiei de politica externa a Parlamentului European si si-a intarit punctul de vedere intr-un comunitat de presa publicat ulterior. Presedintele executiv al PD Emil Boc a declarat ieri dupa intrunirea consiliului de conducere a Aliantei ca, din informatiile pe care le detine ar fi vorba despre 1.000 de copii care au fost dati pentru adoptii internationale, dupa intrarea in vigoare a moratoriului. Potrivit Aliantei PNL - PD, Guvernul a "nesocotit procedurile legale" privind adoptile, drept urmare Comisia parlamentara ar trebui sa stabileasca cu exactitate cati copii au fost adoptati, procedurile prin care au fost adoptati, dar si tragerea la raspundere a celor vinovati. Moratotiul privind suspendarea adoptiilor are mai multe exceptii, (copii ai caror frati au fost deja adoptati deja in tari occidentale, varsta mai mare, etc.) dar PNL si PD se indoiesc de faptul ca respectivii copii s-ar incadra la acest capitol. Purtatorul de cuvant al Aliantei, liberalul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca, numarul copiilor adoptati interationale este prea mare pentru a nu trezi suspiciuni, in vreme ce Boc a spus ca "este posibil" ca o parte dintre acestia sa fi ajuns in banci de organe. Potrivit lui Boc, parlamentarii PSD ar trebui sa aprobe constituirea Comisiei de ancheta, altminteri s-ar dovedi ca, intra-devar, la mijloc este ceva ilegal. O comisie parlamentara de ancheta poate fi constituita cu aprobarea unei treimi din numarul membrilor camerei legislative solicitate sa constituie comisia, iar rezultateloe pot fi validate cu majoritatea membrilor respectivei camere. "Daca resping (PSD - n.n.) constituirea Comisiei este clar ca au existat proceduri ilegale.", a spus Boc.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO