Politică

PNL nu exclude un guvern de tehnocraţi, deşi susţine în continuare anticipatele

PNL nu exclude un guvern de tehnocraţi, deşi susţine...

Autor: Cătălina Mănoiu

09.11.2015, 17:44 137

"PNL crede în continuare în soluţia alegerilor anticipate, însă, mandatul cu care se va merge la consultările cu preşedintele României nu va exclude nicio variantă de guvernare viitoare, a unei viitoare guvernări tehnocrate", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe.

Potrivit putătorului de cuvânt al PNL, cea mai importantă condiţie pentru susţinerea unui Guvern tehnocrat este depolitizarea totală a administraţiei.

„În termeni reali, asta înseamnă îndepărtarea PSD şi a partenerilor săi de la toate nivelurile instituţionale din această ţară”, a explicat deputatul PNL, afirmând că în caz contrar există riscul schimbării unui guvern, dar păstrării unui sistem.

Ionut Stroe a susţinut că dacă vor fi schimbaţi doar miniştrii eşalonul 2,3 şi 4 va rămâne în continuare politizat. Astfel, secretari de stat, şefi de agenţii, prefecţi , directori de instituţii deconcentrate, vor trebui să fie schimbaţi de către noul guvern.

„Un guvern tehnocrat trebuie să îşi asume acest lucru şi să înlăture politicul”, a mai spus el.

PNL mai susţine că noul Guvern trebuie să aibă o agendă care să corespundă cu solicitările formulate de societatea civilă, respectiv schimbarea comportamentului politic, înlăturarea flagelului corupţiei şi asumarea transparentă a obligaţiilor pe care statul le are în raport cu cetăţenii.

Cât priveşte revendicările manifestanţilor din Piaţa Universităţii, Ionut Stroe a afirmat că PNL va propune Parlamentului respingerea OUG nr. 55, prin care s-a legiferat traseismul politic, punerea în practică a deciziei CCR privind încetarea tururor mandatelor consilierilor locali care au migrat de la un partid la altul, precizând că, în privinţa primarilor, decizia CCR face referire la o eventuală revenire a primarilor în partidul de la care au migrat.

PNL mai susţine, de asemenea, votul deschis al Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra solicitărilor venite din partea Justiţiei privind ridicarea imunităţii, dar şi modificarea legii electorale pentru a permite alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO