Politică

PNL incepe marea excludere a sustinatorilor lui Stolojan

PNL incepe marea excludere a sustinatorilor lui Stolojan

Pentru conducerea PNL, Stolojan a devenit inamicul public numarul 1

17.10.2006, 18:58 14

Conducerea PNL a decis ieri ca toti cei care vor sustine public, intr-un fel sau altul, platforma politica lansata de Theodor Stolojan vor fi exclusi din partid. PD, partenerul PNL in Alianta D.A., a anuntat ca va cere clarificari, pe motiv ca liberalii care au sustinut constituirea Aliantei sunt exclusi, in vreme ce criticii acestei constructii au devenit voci liberale cu autoritate.
"Acei membri ai partidului care se raliaza unor actiuni care aduc atingere atat credibilitatii PNL si a Aliantei D.A., cat si guvernarii eficiente a Romaniei incalca flagrant Statutul PNL", a decis ieri conducerea liberala, stransa intr-o sedinta de partid. In alti termeni, acest lucru inseamna ca ei vor fi exclusi din partid, potrivit unor surse liberale. O pozitie aproape identica au adoptat ieri filialele din Transilvania ale PNL.
Stolojan a luat ieri pozitie critica fata de decizia conducerii liberale: "Platforma noastra nu se refera la guvernare, nici la PD, ci la PNL. Este un demers politic in cadrul acestui partid, iar a atrage aici PD (prin invocarea Aliantei PNL-PD - n.n.) reprezinta o manipulare. A fi impotriva unei platforme este cel putin de neinteles intr-un partid liberal. Dar in loc de o dezbatere ei ofera condamnari. Iata ce a ajuns PNL sub Tariceanu!".
Primul lovit de decizia conducerii PNL va fi Valeriu Stoica, sustinator si coautor al programului lansat duminica la Pitesti si care se doreste o alternativa la modul in care este condus actualmente Partidul National Liberal. El va fi chemat maine la filiala sectorului cinci din care face parte si, potrivit unor surse din partid, va fi exclus - dar excluderea nu este o surpriza, fiind anuntata de mai multa vreme.
Excluderea ii paste si pe liberalii care au participat duminica la Pitesti (in jur de 300 de oameni), la lansarea platformei, in pofida declaratiilor purtatorului de cuvant al PNL Varujan Vosganian potrivit caruia ei nu vor fi sanctionati. Ieri liderul filialei PNL Covasna, Adrian Zaheu, a afirmat ca seful filialei PNL Sfantu Gheorghe, Ciprian Nitu, si altii ca el, care au fost la Pitesti, vor fi exclusi, daca nu demisioneaza.
Asadar, sustine conducerea liberala, platforma lansata la Pitesti nu reprezinta doar un atac la adresa PNL, ci si a Aliantei D.A.
Democratii au obiectii fata de o asemenea interpretare. Liderul PD, Emil Boc a afirmat ieri ca democratii au o problema si asteapta clarificari, pentru ca unii dintre liberalii care au fondat Alianta D.A. nu mai sunt in PNL, iar altii, care au criticat chiar de la inceput proiectul Aliantei, sunt in conducerea PNL.
"Avem o mica problema, cei din PD, pentru ca o parte dintre cei care au semnat nasterea Aliantei sunt in afara PNL, o parte din cei care ataca Alianta sunt in structurile de conducere", a declarat Boc.
El a adaugat ca se refera, pe de o parte, la Theodor Stolojan, care a semnat protocolul Aliantei, dar acum nu mai face parte din PNL, fiind exclus, iar, pe de alta parte, ii vizeaza pe Crin Antonescu si pe Ludovic Orban, critici ai Aliantei inca de la inceputurile ei, dar care acum sunt "voci cu caracter foarte puternic in PNL". Boc a reluat tema fuziunii dintre cele doua partide, sustinuta, de-a lungul vremii, de Stolojan si Stoica: "Proiectul politic al Aliantei PNL-PD nu este implinit fara fuziunea celor doua formatiuni, care ar fi insemnat ducerea pana la capat a acestui proiect politic. Pe parcurs au aparut unele derapaje, ca unii dintre aceia care au semnat Alianta nu mai sunt, altii care erau impotriva sunt in conducere. Asta nu inseamna ca acest proiect politic extrem de important trebuie sa fie abandonat de la sine", a aratat Boc.
Pe de alta parte insa, liderul democrat sustine ca lansarea platformei Stolojan-Stoica este o problema interna a PNL: "Nu am fost contactati si nu am contactat noi pe nimeni din cei care au redactat platforma liberala. Dupa decantarea lucrurilor din PNL, vom continua discutiile", a spus Boc, adaugand ca, deocamdata, democratii nu au primit nici o oferta, nici un document, nici un material.
"Nu am contribuit la redactarea platformei, nu am fost consultati si nu am primit nici un fel de alt material cu privire la ceea ce s-a intamplat la Pitesti. Deocamdata, avem un protocol al Aliantei pe care il respectam, avem un program de guvernare cu promisiuni pe care trebuie sa le indeplinim", a mai spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO