Politică

PNL acuza PSD de hartuire politica

19.01.2004, 00:00 18



PNL a intervenit ieri public in apararea primarului Devei, Mircia Muntean, presedinte al filialei Hunedoara a liberalilor, trimis in judecata la sfarsitul saptamanii sub acuzatia de incheierea unor tranzactii ilegale de terenuri.



Redeschiderea dosarului in cazul Mircia Muntean este pusa de PNL pe seama "hartuirii politice" instrumentata de PSD. "Constatam cu ingrijorare ca o serie de actiuni ale Parchetului nu urmaresc alt obiectiv decat consolidarea puterii PSD si eliminarea concurentei politice pentru formatiunea lui Adrian Nastase. Aceeasi procuratura si-a indreptat acum tirurile asupra primarilor opozitiei care pot incurca planurile megalomane ale dlui Cozmanca pentru alegerile locale", a declarat ieri Dan Radu Rusanu, membru in conducerea liberala. Potrivit deputatului PNL, "hartuirea" lui Mircia Muntean (unul dintre cei mai populari primari, 50,6% din locuitorii Devei au incredere mare si foarte mare in el) a ajuns pentru PSD "o obsesie electorala incurabila".



Primarul Devei, Mircia Muntea, a fost trimis in judecata vineri sub acuzatia de incheiere de tranzactii ilegale cu terenuri cu un cetatean din Deva, Iosif Man, acuzat de contrabanda cu autoturisme de lux furate, fals si asociere. Tranzactia a fost incheiata intre Iosif Man - personal, dar si ca reprezentant a doi revolutionari Carol Panduru si Aurel Pop - si o companie de distributie a produselor petroliere, intrucat terenul cumparat este situat in municipiul Deva, in zona Drumului National (DN) 7. In aceasta combinatie, primarul Devei, Mircia Muntean, este acuzat de Ministerul Public ca a dispus, in mod abuziv, punerea in posesie a celor trei revolutionari pentru o suprafata de 5.225 metri patrati fiecare. Procurorii spun ca terenul nu putea fi vandut din dispozitia primarului intrucat facea parte din proprietatea publica a statului. Drept urmare, Mircia Muntean este acuzat ca prin aceasta afacere a pagubit statul cu suma de 360.000 de dolari.





PNL instiinteaza ambasadele statelor UE



Deputatul PNL Dan Radu Rusanu a explicat ieri ca aceste acuzatii au mai facut obiectul unui proces incheiat in 1999, printr-o sentinta irevocabila, in favoarea primarului liberal. Or, in absenta unor noi probe incriminatorii, redeschiderea acestui dosar este considerata de liberali o incercarea a Parchetului de discreditare a primarilor neinregistrati in PSD. Din acest motiv, liberalii au anuntat ca vor informa constant ambasadele la Bucuresti ale statelor Uniunii Europene cu privire la evolutia dosarului Mircia Muntean.



Pe de alta parte, considerand ca asocierea celor doua spete - judecarea dosarului privind tranzactia si cel cu privire la furtul celor 200 de masini - arata tendinta Parchetului de a-l compromite pe primarul liberal, PNL cere disjugarea celor doua dosare. "Cerem sa se delimiteze clar activitatea infractionala a grupului respectiv si cazul vanzarii terenurilor din Deva", a spus Dan Radu Rusanu. De asemenea, deputatul PNL a anuntat ca primarul Devei il va actiona in judecata pe procurorul general Ilie Botos pentru legarea imaginii publice.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO