Politică

Pelerinaj al opozitiei la Cotroceni

29.01.2003, 00:00 8

Presedintele Ion Iliescu a avut, ieri, la Cotroceni, consultari cu toate partidele parlamentare mai putin cu PSD, formatiune cu care s-a intalnit in data de 17 ianuarie.
In discutie s-au aflat subiecte precum: pregatirea unei reuniuni consacrata procesului de aderare a Romaniei la UE; revizuirea Constitutiei; viitoarele reglementari privind alegerile si procesul electoral. De asemenea partidele I-au prezentat presedintelui mai multe propuneri, pe diferite teme.
La sfarsitul consultarilor, liderii partidelor politice au prezentat rezultatele intrevederilor cu seful statului. La inchiderea editiei, intrevederea cu UDMR era in plina desfasurare.

PNL este de acord cu:
@Decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, in conditiile actualelor prevederi legale, sistemul de vot mixt (uninominal combinat cu cel pe liste), delimitarea atributiilor Camerelor Parlamentului si limitarea imunitatii parlamentare.
@Liberalii sustin introducerea sistemului de vot mixt atat pentru Senat, cat si pentru Camera Deputatilor, adica jumatate din numarul parlamentarilor sa fie alesi prin votul pe liste, iar cealalta jumatate prin votul uninominal.
@Potrivit presedintelui PNL Theodor Stolojan noua Constitutie a tarii ar trebui sa prevada si limitarea imunitatii parlamentare intrucat "nu mai putem accepta ca parlamentari infractori sa stea sub acoperisul Parlamentului la adapostul imunitatii parlamentare", a afirmat Stolojan.
El a precizat, ca PNL sustine initiativa sefului statului de realizare a unui acord al tuturor partidelor politice privind procesul de integrare a Romaniei in UE
@ Potrivit lui Stolojan, liberalii nu au discutat cu Ion Iliescu despre posibilitatea prelungirii mandatului sefului statului de la patru la cinci ani.
Nu este de acord:
@ PNL nu este de acord cu ideea crearii de regiuni ca unitati teritorial-administrative, dar sustine regionalizarea ca un concept de dezvoltare economica durabila utilizat de Uniunea Europeana pentru acordarea de fonduri.
Propune:
Ca acordul dintre partide privind integrarea in UE sa contina urmatoarele angajamente: restabilirea rolului Parlamentului, care sa nu mai fie o anexa a Guvernului de aprobare a ordonantelor de urgenta; independenta justitiei; simplificarea administratiei publice; angajamentul ferm al Romaniei ca in anul 2003 va obtine calificativul de economie functionala de piata; combaterea coruptiei

PD este de acord cu:
@Decalarea alegerilor prezidentiale de cele parlamentare, introducerea votului  uninominal la Senat, dar in doua tururi de scrutin. In ceea ce priveste votul pentru Camera Deputatilor Partidul Democrat se pronunta pentru mentinerea actulului sistem.
@ PD considera, ca noua lege fundamentala a tarii trebuie sa prevada ca dizolvarea Parlamentului sa poata fi realizata doar de catre seful statului si nicidecum de catre premier.
@Liderul PD Traian Basescu a declarat ca formatiunea sa sustine fara nici un fel de conditionari realizarea unui acord intre toate formatiunile politice pentru sustinerea procesului de integrare in UE. El a adaugat ca un astfel de acord ar trebui sa se aplice atat pana in 2004, cat si in perioada 2004-2007 "cand PSD se va afla in opozitie".
Nu este de acord:
@ PD nu este de acord cu introducerea posturilor de senator pe viata, cu prelungirea mandatului sefului statului la 5 ani, cu modificarea sintagmei "stat national" si cu solicitarea UDMR de introducere a limbii maghiare in Justitie.
Propune:
@ Noua Constitutie sa prevada ca, odata cu demisia din partidul pe listele caruia a candidat demisionarul sa-si piarda statutul de parlamentar.

PUR este de acord cu:
Decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, Parlament unicameral si vot uninominal. Presedintele PUR Dan Voiculescu a apreciat ca noua Constitutie ar trebui sa interzica posibilitatea ca un ministru sa fie si parlamentar.
Nu este de acord:
@ Mandat de cinci ani pentru seful statului
Propune
@ Pana la aparitia unui nou cod fiscal, ministerele sa nu mai faca propuneri pentru introducerea de noi taxe si impozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO