Politică

PD si PNL cer schimbarea ministrului Hildegard Puwak

08.08.2003, 00:00 22

Partidul Democrat a cerut ieri revocarea ministrului Integrarii Europene Hildegard Puwak si a anuntat ca va sesiza Curtea de Conturi pentru a verifica modul in care fonduri europene nerambursabile au ajuns in "visteria familiei Puwak." Vicepresedintele PD Emil Boc a declarat ieri ca, in functie de raspunsul Curtii de Conturi - instututia abilitata sa verifice modul in care sunt gestionate fondurile Uniunii Europene - PD va sesiza Parchetul Curtii Supreme de Justitie si Parchetul National Anticoruptie. PD este al doilea partid, dupa PNL, care cere demisia ministrului integrarii dupa ce presa a relatat ca sotul si fiul ministrului Hildegard Puwak au primit finantari europene nerambursabile in valoare de 150.000 de euro.  Potrivit presei centrale, societatile Geroconstruct si M&M Consult Invest apartinand sotului ministrului Puwak si MGH Super si P&I International apartinand fiului aceluiasi ministru au primit, prin programul UE "Leonardo da Vinci" 150.000 de euro, fonduri nerambursabile in perioada in care Hildelgard Puwak detinea portofoliul integrarii. Una dintre firme, Geroconstruct,  isi are sediul, potrivit datelor inscrise in Registrul Comertului, in locuinta ministrului integrarii. Potrivit acelorasi date, ministrul este administrator la aceasta firma incepand din 1992. Potrivit lui Emil Boc, Hildegard Puwak a incalcat legea de organizare si functionare a guvernului si legea anticoruptie, care o plaseaza intr-o stare de incompatibilitate, intrucat, ca ministru nu poate fi si administrator de firma. Prin faptul ca rudele sale au obtinut fonduri nerambursabile in timpul mandatului lui ei, Puwak a incalcat si legea conflictului de interese, a afirmat Boc. Hildegard Puwak a declarat, recent, ca nu exista nici o incompatibilitate intre functia pe care o detine si participarea sotului si a fiului ei la candidatura pentru subventii europene.



Restrictii pe circulatia fondurilor bugetare
PD a propus, un amendament la Constitutie care prevede ca sumele cuprinse in fondurile care constituie bugetul asigurarilor sociale de stat nu pot fi folosite decit  in scopurile pentru care asiguratii au contribuit la aceste fonduri. Democratii i-au cerut, ieri, presedintelui Ion Iliescu sa se pronunte public asupra acestui amendament si sa faca diligentele necesare la Guvern, pentru ca PSD sa-l sustina la dezbaterea legii de revizuire a Constitutiei in Senat. Potrivit vicepresedintelui Emil Boc amendamentul corespunde acquis-ului comunitar, care nu permite folosirea sumelor colectate in alte scopuri decat cele pentru care sunt destinate. Textul propus de PD a fost sustinut, miercuri, in Comisia constitutionala de PD, PNL, UDMR si o parte din PSD, dar a fost respins prin votul unor reprezentanti ai PSD, care au dat curs instructiunilor venite de la Guvern, a spus vicepresedintele PD. In opinia sa, din perspectiva campaniei electorale, PSD nu doreste  "sa piarda din mana" diferitele fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO