Politică

PD si PLD refac Alianta Mica

PD si PLD refac Alianta Mica

Boc si Stolojan spun ca vor colabora daca nu vor merge impreuna in alegerile europene

03.07.2007, 19:18 22

Presedintele PD Emil Boc si liderul PLD Theodor Stolojan au semnat, ieri, un protocol de colaborare in zece puncte, potrivit caruia cele doua partide se angajeaza sa colaboreze la nivel national si local si se definesc ca partide de opozitie, urmand sa monitorizeze actiunile Guvernului.
Potrivit lui Boc, protocolul PD-PLD preia mostenirea politica a Aliantei PNL-PD si duce mai departe principiile acesteia. Documentul nu este initiat pentru o perioada definita de timp si "angajeaza la nivel politic cele doua formatiuni, nu si la nivel juridic, prin instante", a spus Emil Boc.
Termenii actualei intelegeri dintre democratii lui Boc si liberalii lui Stolojan ar putea fi modificati dupa alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc cel mai probabil in luna noiembrie.
Sondajele de opinie indica PLD-ul sub pragul electoral de 5%, in timp ce democratii au toate sansele sa castige europarlamentarele cu un scor zdrobitor, acum avand intre 47% si 50%. Boc a explicat ca cele doua formatiuni nu pot candida la alegerile pentru PE pe aceeasi lista din doua motive. Primul ar fi ca PD si PLD s-au inscris deja separat in procesul suspendat al alegerilor europene, iar al doilea pentru ca PLD nu are filiale in toate judetele din care pot proveni candidaturile.
Fata de guvernarea PNL-UDMR, cat si cea a PSD, despre care spun ca este adevaratul guvernant al Romaniei in momentul de fata, PD si PLD s-au angajat ieri sa aiba pozitii si actiuni comune. Alesii locali ai PD si PLD se vor sprijini reciproc in realizarea obiectivelor angajate pentru comunitatile locale, se arata in protocolul semnat ieri.
Reprezentantii celor doua partide nu vor candida pe liste comune in campania pentru Parlamentul European, nu se vor ataca reciproc si vor duce o campanie decenta, pe proiecte politice, de factura europeana. Protocolul a fost semnat de Emil Boc, Vasile Blaga, Cezar Preda si Radu Berceanu din partea PD si de Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si Florin Popescu de la PLD.
Noua structura se constituie intr-o alternativa la polul de dreapta initiat de PNL impreuna cu PNTCD si AP. Partidele vor colabora si in interiorul Partidului Popular European, la care au aderat.
Termenii colaborarii dintre PNL si PD nu vor fi schimbati cel putin pana in toamna, atunci cand se asteapta desfiintarea pe cale juridica a Aliantei D.A. PNL - PD. Stolojan a fost unul dintre liberalii care au semnat in 2003 cu PD-ul lui Traian Basescu - atunci era inca presedintele PNL - protocolul Aliantei Dreptate si Adevar. Acum democratii dau vina pe succesorul sau in functie, Calin Popescu-Tariceanu pentru ruperea Aliantei, dupa ce PD-ul a fost dat afara de la guvernare si insista pentru ruperea cat mai grabnica a intelegerii cu liberalii.
"Nu exista niciun fel de regula cu privire la desfiintarea unei aliante politice. Exista discutii daca se aplica aceeasi regula ca si la desfiintarea unui partid politic, adica doar Ministerul Public poate inainta o cerere pentru desfiintarea unui partid politic sau se aplica regulile de drept comun", a explicat Emil Boc.
"Deocamdata suntem doua partide, PD si PLD. PNL se afla in pierdere de credibilitate, a facut intelegere cu AP si PNTCD. E problema dansilor. Daca unele dintre acestea vor dori sa vina in rand cu noi, sa adere la valorile populare, vom discuta, nimic nu e de nediscutat", a spus ieri Theodor Stolojan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO