Politică

PD si PLD pun la punct detaliile unificarii

PD si PLD pun la punct detaliile unificarii

Cel putin pentru o vreme, Boc (stg.) va fi seful lui Stolojan pe linie de partid

05.12.2007, 19:20 19

Anuntul a venit oarecum surprinzator, dupa ce lideri ai PD si PLD anuntasera ca o apropiere juridica nu ar fi posibila inainte de alegerile locale, care vor avea loc in vara anului viitor.
"E stilul lui Traian Basescu sa nu lase sa treaca alegerile fara un efect imediat", a spus analistul Stelian Tanase, dupa anuntul celor doua formatiuni si afirma ca nu este obligatoriu din calcule matematice sa iasa un partid de 40%. "Nu e obligatoriu ca insumate cele 28 procente ale PD cu cele 8 procente ale PLD sa dea nastere unei formatiuni puternice de centru-dreapta. Calculele arata ca partidului nou ii ramane fidel electoratul formatiunii cele mai puternice", a adaugat Tanase.
Multi dintre liderii democrati si liberali democrati au aflat despre fuziune de la televizor, insa anuntul venit, potrivit unor surse democrate, in urma unei intalniri a presedintilor celor doua partide cu seful statului Traian Basescu, nu a fost urmat de proteste publice din partea membrilor de partid.
Filialele PLD din Buzau, Bistrita si Arad au avertizat luni seara ca anuntul fuziunii nu va avea efecte benefice pe termen lung, in vreme ce democratii comenteaza la colturi anuntul privind fuziunea.
Secretarul general al PD, Vasile Blaga, cel care a spus ca este exclusa varianta ca din conducerea unui nou partid sa faca parte si reprezentanti ai PLD, este plecat din tara si nu a facut inca niciun comentariu.
De altfel, ponderea in structurile de conducere si impartirea functiilor in partidul care isi propune sa castige viitorul ciclu electoral din Romania sunt principalele probleme generatoare de tensiuni intre liderii celor doua partide.
Calculul este simplu, o pozitie proeminenta in partid va facilita accesul pe listele electorale si in Guvern, daca Partidul Democrat Liberal va castiga alegerile locale si generale de anul viitor. "Probabil, toti democratii se vor gandi sa isi gaseasca un loc in noile structuri ale PDL", a spus ieri secretarul executiv al PD, Elena Udrea. Nici presedintele executiv al PD Adriean Videanu nu stia ieri ce pozitie i-a fost rezervata in structura provizorie a noii formatiuni.
Pana la congresul de constituire care va avea loc in ianuarie, conducerea PDL va fi asigurata de Emil Boc, secondat de doi vicepresedinti, Theodor Stolojan si Vasile Blaga, au anuntat liderii celor doua formatiuni luni seara. Ieri, conducerile celor doua formatiuni s-au intalnit din nou pentru a pune la punct detaliile organizatorice inainte de convocarea pentru astazi a doua foruri superioare de conducere care vor aproba fuziunea: Colegiul director la PD si Delegatia Permanenta la PLD.
Cele doua formatiuni vor urma mai multi pasi pana la constituirea noului Partid Democrat Liberal: convocarea unor congrese separate pentru aprobarea fuziunii, aprobarea noii structuri de conducere, a statutului si a programului politic al partidului.
Cele doua formatiuni vor fi afiliate Partidului Popular European si Internationalei Crestin Democrate, potrivit declaratiilor liderilor Emil Boc (PD) si Theodor Stolojan (PLD).
De la nasterea Partidului Liberal Democrat, in decembrie anul trecut, cele doua formatiuni nu au avut decat luari de pozitie comune, parlamentarii celor doua formatiuni au votat in acelasi mod in Parlament, s-au situat de partea presedintelui Traian Basescu la cele doua referendumuri din acest an, au sustinut pozitiile popularilor europeni si au arborat chiar aceleasi culori: portocaliu si albastru.
Prin anuntul de luni seara, cele doua partide favorabile lui Traian Basescu au consfintit practic nasterea partidului prezidential, pe care seful statului doreste sa se sprijine la alegerile prezidentiale din 2009.
El si-a facut publica intentia de a gira un partid puternic de dreapta in decembrie 2005, la o reuniune politica a Aliantei D.A. PNL-PD, cand a cerut celor doua formatiuni sa fuzioneze. Esecul fuziunii a creat o falie intre PD si PNL, pe de o parte, si intre liberalii favorabili lui Basescu si cei grupati in jurul actualei conduceri liberale, pe de alta parte, si a dus implicit la scindarea PNL.
Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri ca nu este surprins de fuziunea dintre cele doua partide, pe care a anticipat-o inca din perioada campaniei electorale pentru euroalegeri, si ca PNL nu va raspunde acestei miscari.
El a admis totodata ca pe scena politica exista intotdeauna adversari de care trebuie sa se tina cont. "Este un partid mai mult democrat si mai putin liberal, iar acest minuscul grup constituit in jurul lui Stolojan si Flutur se va topi in PD, deoarece doar raspunde la ordinele unei persoane care da comenzi din dealul numit Cotroceni", a adaugat Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO