Politică

PD si PLD au decis sa voteze motiunea, dar ramane sa se hotarasca PSD

PD si PLD au decis sa voteze motiunea, dar ramane sa se hotarasca PSD

Emil Boc (stg.) si Theodor Stolojan pun umarul la daramarea guvernului

04.09.2007, 18:47 14

Liderii PD si PLD au anuntat ieri oficial ca sustin motiunea de cenzura propusa de liderul PSD Mircea Geoana, in timp ce senatorii si deputatii social democrati se intalnesc abia astazi in sedinta pentru a decide daca o vor depune sau nu la Parlament.
Reprezentantii celor trei partide constituie masa critica pentru adoptarea motiunii de cenzura - au impreuna putin peste cele 232 de voturi necesare demiterii Guvernului, in conditiile in care liderii celorlalte partide de opozitie -Partidul Romania Mare si Partidul Conservator - spun ca nu vor vota pentru demiterea guvernului.
Liderii PD si PLD s-au reunit, ieri, la sediul democratilor din Aleea Modrogan, in cadrul intalnirii stabilind ca partidele lor sa sustina motiunea de cenzura anuntata de PSD, desi spun ca semnalele pe care le au in privinta finalizarii demersului social-democratilor nu sunt bune. "Categoric vom vota pentru motiune, pentru ca acest Guvern, politic, nu are sustinere decat pe compromisuri netransparente, intelegeri punctuale si profesional se vede deja ca este slab", a precizat liderul PLD Theodor Stolojan si a subliniat ca cele doua partide asteapta depunerea motiunii de cenzura, in cazul in care social-democratii nu se razgandesc. Liderul democrat Emil Boc a reluat teoria ca motiunea anuntata de PSD nu este decat un santaj public intre PSD si PNL pentru bani si pozitii in administratia centrala si locala.
Prin urmare, toti ochii politicienilor stau atintiti asupra parlamentarilor PSD care urmeaza sa decida astazi daca depun sau nu motiunea de cenzura impotriva guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, in conditiile in care analizele le arata ca acest demers le este defavorabil, fie daca va duce la demiterea cabinetului PNL-UDMR, fie ca acesta va fi mentinut in functie.
Multe voci social-democrate din Parlament ii cer lui Geoana sa renunte la motiunea de cenzura, intrucat semnalele de la Cotroceni sunt foarte clare: dupa demiterea guvernului, liderul PSD nu va primi sarcina de a forma Guvernul si nici nu va putea intra intr-o formula guvernamentala alaturi de PD, partidul preferat de Traian Basescu pentru formarea Guvernului.
Pe de alta parte, Basescu ar putea incerca sa declanseze alegerile anticipate, propunand premieri si guverne care nu vor putea fi votate de Parla-ment, astfel, calculele multor dintre senatorii si deputatii PSD care vor sa-si pastreze fotoliile de parlamentari pana in toamna anului viitor sunt foarte simple: votul impotriva propriei motiuni. Votul impotriva propriei motiuni va duce la mentinerea in functie a guvernului PNL-UDMR, insa pozitia liberalilor va fi intarita si ii va decredibiliza pe social-democrati.
Chiar ieri, senatorul Ion Iliescu, unul dintre cei mai inversunati adversari ai motiunii de cenzura, a reluat criticile fata de intentia PSD de a demite guvernul. El a spus ca o eventuala renuntare a PSD la acest demers nu ar fi considerata o dovada de slabiciune. "Trebuie sa gandim finalitatea", a subliniat el, admitand, totusi, ca sunt foarte multe nemultumiri din partea organizatiilor locale pentru modul in care se conlucreaza in teritoriu si pentru modul in care Guvernul rezolva o serie de probleme.
"Poate sa se mearga la alegeri anticipate si mingea merge in mana celui care este factorul cel mai perturbator al vietii politice din aceasta tara (Traian Basescu - n.n.). Merita noi sa facem un asemenea pas care sa ii dea initiativa tocmai factorului care a perturbat atat de mult viata politica?", a adaugat liderul senatorilor social-democrati.
El a evitat sa raspunda direct daca adoptarea motiunii de cenzura ar presupune automat numirea lui Mircea Geoana ca prim-ministru. "Sunt niste iluzii ca presedintele o sa mearga in aceasta directie, ca nu e obligat", a aratat senatorul PSD. El a explicat ca presedintele are o astfel de obligatie daca un partid are jumatate plus unul din voturi. El a spus ca exista situatii in alte tari unde partidul care a obtinut cele mai multe voturi nu a putut forma guvernul, deoarece celelalte partide s-au constituit in coalitii.
"A crede ca se va schimba ceva in optiunea presedintelui din acest punct de vedere este o naivitate", a fost de parere Ion Iliescu.
El s-a intrebat daca este oportun ca PSD sa formeze Guvernul in conditiile in care mai este un an de guvernare, iar noul guvern va prelua si raspunderea pentru guvernarea anterioara.
De cealalta parte, secretarul general al PSD Titus Corlatean a infirmat posibilitatea ca PSD sa renunte la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, avand in vedere ca partidul a luat aceasta decizie prin vot. "Nu cred ca exista astfel de sanse, pentru ca exista o decizie politica luata si trebuie dusa pana la capat", a spus el, raspunzand unei intrebari.
Niciun alt partid din Parlament, cu exceptia triadei PSD - PD - PLD, nu a anuntat pana acum ca va sustine motiunea de cenzura anuntata de liderul social-democrat Mircea Geoana. Deci chiar daca PSD va merge inainte cu motiunea de cenzura, eventualele dezertari ale parlamentarilor social-democrati nu vor putea fi acoperite cu voturi de la alte partide, intrucat atat PRM, cat si PC, formatiuni care au impreuna aproximativ 10% dintre parlamentari, au anuntat ca nu sustin motiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO