Politică

PD si PLD au aprobat comasarea celor doua partide sub sigla PD-L

PD si PLD au aprobat comasarea celor doua partide sub sigla PD-L

Decembrie 2007. Stolojan si Boc au decis: totul pentru Traian Basescu

17.12.2007, 18:44 13

Noul partid consfinteste definitiv moartea vechii Aliante Dreptate si Adevar PNL-PD nascuta inaintea alegerilor din 2004 - alianta care l-a adus la Cotroceni pe Traian Basescu, iar pe Calin Popescu-Tariceanu la Palatul Victoria. Intr-un anume fel, noul partid reface insa partial respectiva intelegere, intrucat PLD (Partidul Liberal Democrat) este format din disidentii din PNL grupati in jurul lui Theodor Stolojan.
Analistii vad in aceasta noua formatiune un partid prezidential menit a-l sprijini pe Traian Basescu pentru inca un mandat la alegerile din 2009. Unul dintre liderii PLD, Valeriu Stoica, chiar a recunoscut recent acest lucru intr-o declaratie pentru Mediafax: "PLD este un partid prezidential". Insa nu doar acesta este scopul noii formatiuni spune Stoica, ci acela de a construi un pol de dreapta puternic in Romania. Potrivit lui Valeriu Stoica - ideologul partidului, care de ani buni sustine aceasta idee a uniunii dreptei -, viitorul va fi reprezentat de doua partide puternice, PSD pe stanga esichierului politic si un partid de cealalta parte a baricadei, pe partea dreapta a scenei politice.
Ideea constructiei unui puternic partid la dreapta scenei politice nu este noua, dar niciodata ea nu a avut succes. La fel ca PD-L (daca in final aceasta idee se va materializa, intrucat deocamdata noul partid nu este inregistrat la tribunal), rand pe rand promisiunea de realizare a proiectului si-a asumat-o PNTCD si PNL, ba chiar si un minuscul partid - Actiunea Populara a fostului presedinte Emil Constantinescu.
In vremurile bune - in 2005 - PNL si PD au avut discutii pe marginea fuziunii, dar proiectul a esuat, iar acesta a fost de fapt principalul punct al disputelor care s-au finalizat cu o ruptura definitiva.
PNL nu a dorit sa renunte la liberalism, PD s-a situat o vreme intr-o ambiguitate doctrinara - a fost un partid de stanga, apoi s-a autodenumit popular.
Nu este inca limpede ce doctrina va avea noul partid (liderii spun ca va fi de centru dreapta), dar este de observat denumirea viitoarei formatiuni - Partidul Democrat-Liberal - intai democrat si mai apoi liberal.
Liderul noii formatiuni (deocamdata provizoriu), Emil Boc, crede in viitor.
"Impreuna vom fi invingatori si vom guverna Romania", a anuntat el triumfator dupa reunirea celor doua foruri de conducere.
El a sustinut ca, prin unificarea celor doua partide, se finalizeaza constructia politica inceputa in 2003 de Traian Basescu si Theodor Stolojan.
"Echipa domnului Stolojan se desprinde net si definitiv de cei care au tradat valorile Aliantei, care azi au functii de premieri, de ministri, de presedinti de Camere", a aratat Boc.
El a sustinut ca, odata cu aparitia PD-L, electoratul nehotarat are o sansa de a vota un nou partid.
"Nu mai suntem noi si voi, suntem doar noi. Unirea face puterea", a anuntat Boc. "Doamne ajuta si sa fie intr-un ceas bun", a incheiat el.
La randul sau, Theodor Stolojan (care este in noul partid prim-vicepresedinte alaturi de democratul Adriean Videanu) a spus ca "este o zi istorica pentru viata politica din Romania".
El a sustinut ca, odata cu aparitia PD-L, se va ordona scena politica, pentru ca cetatenii vor identifica imediat aceasta mare formatiune de centru-dreapta. Stolojan a facut distinctia dintre PD-L si partidele mici, "tip balama". "Sa fie intr-un ceas bun", a conchis si prim-vicepresedintele PD-L.
Deviza Partidului Democrat Liberal va fi "Unirea face puterea", acest slogan fiind inscris pe afisele de culoare portocalie, pe care apare sigla noii formatiuni: denumirea prescurtata "PD-L", sub trandafir, arborate la finalul Conventiei Nationale a PD.
Dupa incheierea reuniunii Conventiei Nationale a PD, democratii au inlocuit afisele pe care aparea denumirea "Partidul Democrat", cu cele ale PD-L.
Nu toata lumea este insa incantata. Vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde a declarat ca aceasta fuziune este binevenita, dar ca ar fi trebuit pastrat "brandul PD", mai ales ca PD-L a fost format in urma comasarii prin absorbtie. El a completat, insa, ca decizia denumirii PD-L a fost luata de Colegiul Director al PD, insusita mai apoi de intreg Partidul Democrat, astfel ca nu poate face alte comentarii pe aceasta tema.
Opozitia nu a stat nici ea cu mainile in san. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri ca unificarea PD si PLD este subordonata interesului presedintelui Traian Basescu de a acumula mai multa putere. El a admis ca unificarea dintre PD si PLD simplifica peisajul politic, iar pentru PSD va fi mai simplu sa isi directioneze critica spre "cei de dreapta", "catre dreapta aflata formal la guvernare si catre dreapta din dealul Cotroceniului, coborand pana la nivelul (serviciilor - n.r.) descentralizate, unde acesti oameni sunt la putere in continuare".
"Nu exista un fundament ideologic, fuziunea serveste unui scop personal al presedintelui, de acumulare a puterii", a adaugat Corlatean.
In relatia cu PSD, liderii noului partid vad insa lucrurile altfel. Presedintele PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a sustinut ca PSD a pierdut sansa de a castiga viitoarele alegeri si a cerut social-democratilor "sa posteasca" pentru pacatele tranzitiei.
"A venit vremea schimbarii si in judetul Suceava, pentru ca aici nu a existat o alternanta la putere. Au fost tradari, dezertari, intelegeri, dar nu alternanta", a spus presedintele PD-L Suceava, unul dintre vicepresedintii viitoarei formatiuni.
Flutur le-a cerut celor din PSD "sa posteasca pentru pacatele tranzitiei", aratand ca membrii PSD sunt "primii chiriasi beneficiari ai tranzitiei" si ca acestia "nu au dreptul sa ia in deradere PD-L", pentru ca au probleme de "decontare a tranzitiei".
Pe de alta parte, presedintele PSD Suceava, Gavril Mirza, a declarat ca Gheorghe Flutur ar trebui sa se abtina de la preziceri, pentru ca s-a dovedit ca nu e un bun prezicator.
"De cinci ani imi prezice plecarea si a avut preocupari in acest sens pana in a-mi face dosare penale. Conducerea Consiliului Judetean Suceava este o dorinta mai veche a lui Gheorghe Flutur, dar electoratul are incredere in echipa PSD, ceea ce s-a vazut si la alegerile europarlamentare", a spus Mirza. El a apreciat ca Gheorghe Flutur ar trebui sa inceapa sa posteasca pentru "pacatele din agricultura".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO