Politică

PD se gandeste sa propuna prelungirea mandatului de primar la 5 ani

14.02.2005, 00:00 16

Mandatul de primar ar putea fi prelungit de la patru la cinci ani. Exista o propunere in acest sens a doi deputati ai PD, Ioan Oltean si Augustin Zagrean, care propun modificarea Legii administratiei publice, inclusiv in sensul prelungirii cu un an al primarilor. Propunerea nu a fost inca inregistrata la Parlament intrucat se asteapta un acord politic din partea Partidului Democrat.
Cei doi parlamentari au argumentat initiativa in domeniul legislativ aratand ca in felul acesta s-ar pastra o anumita continuitate in administratiile locale si nu s-ar mai crea crizele ce apar o data la patru ani cand se schimba atat primarii, cat si consiliile locale.
In proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale, deputatii Ioan Oltean si Augustin Zagrean intentioneaza sa aduca unele modificari si in privinta procedurii de alegere si de revocare din functie a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene. Ar fi vorba despre o simetrie in modalitatea de alegere si revocare pe care Ioan Oltean o explica.
"Nu este firesc ca presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene sa fie alesi cu jumatate plus unu din voturi si sa fie schimbati cu doua treimi, fiindca, in felul acesta nu se respecta principiul simetriei", a declarat deputatul Ioan Oltean.
Intentia de modificare a legii administratiei locale poate fi privita in contextul intentiilor Aliantei PNL-PD ca, printr-un prototol la nivelul coalitiei, sa reconfigureze majoritatile create la nivelul consiliilor judetene. Mai exact, exista intentia de a determina PUR si UDMR sa treaca de partea consilierilor Aliantei in localitatile in care cele doua formatiuni au sprijinit PSD dupa alegerile locale. Or, si in cazul in care ar exista un acord politic din partea PUR si UDMR, foarte greu pot fi operate schimbari la nivelul unor consilii judetene - de pilda, schimbarea unui presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean - in conditiile in care este nevoie de votul a doua trei dintre consilieri pentru schimbarea sau revocarea celor alesi in conducerea consiliilor judetene.
Cei doi parlamentari urma sa prezinte acest proiect legislativ la intrunirea primarilor PD de municipii, de la Alba Iulia, unde au participa ministrii Adriean Videanu si Vasile Blaga. In cazul in care proiectul se va bucura de sustinere politica, el va fi prezentat si in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO