Politică

PD il suspecteaza pe Gusa ca va candida pentru PSD la Bucuresti

17.02.2005, 00:00 14

Presedintele PD, Emil Boc, a sustinut ieri ca adevaratul candidat al PSD la Primaria Capitalei nu este Marian Vanghelie, desemnat oficial in urma cu doua zile, ci fostul sau coleg de partid, Cozmin Gusa. Atat PSD cat si Cozmin Gusa, exclus recent din PD, au negat declaratiile lui Emil Boc.
"Este o gluma buna candidatura lui Marian Vanghelie. Adevaratul candidat al PSD la Primaria capitalei nu este Marian Vanghelie, ci Cozmin Gusa pe care il vor anunta astazi (n.r ieri, miercuri) sau cel tarziu, maine (n.r. joi)", a afirmat Boc. Potrivit presedintelui PD, Vanghelie nu este decat "un iepuras aruncat in batalie dupa modelul altor iepurasi ai PSD la Primaria Capitalei". Boc a facut trimitere la strategia electorala adoptata de PSD la alegerile locale din vara cand l-a lansat initial drept candidat la Primaria Bucurestilor pe Bogdan Niculescu-Duvaz pentru ca ulterior, cu putin timp inaintea campaniei electorale, sa-l anunte in lupta electorala pe Mircea Geoana, ministru de externe la acea vreme.
PSD a calificat drept "penibile" afirmatiile lui Emil Boc. Purtatorul de cuvant al partidului, Titus Corlatean, sustine ca nu se pune problema revenirii in PSD a lui Cozmin Gusa, cu atat mai putin desemnarea lui drept candidat la Primaria Capitalei. In plus, sustine Corlatean, afirmatiile facute de presedintele PD reflecta "neseriozitate" si "lipsa de respect in relatiile cu alte partide".
Si Cozmin Gusa a negat o eventuala implicare a sa, din partea PSD, in cursa electorala pentru postul de primar general.
"Relatia mea cu PSD este una ireconciliabila, acum si in viitor. Nu m-am gandit sa candidez la Primaria Capitalei. Declaratiile lui Emil Boc, suspect de colaborationism cu PSD in perioada iuni-decembrie 2004, le consider neserioase si nu le comentez", a declarat Gusa. El sustine ca nu a fost contactat de nimeni de la PSD pentru a i se propune sa candideze din partea acestui partid.
Fost membru in conducerea PD pana saptamana trecuta, Cozmin Gusa isi justifica acuzatiile de "colaborationism cu PSD" la adresa lui Emil Boc prin faptul ca presedintele democrat nu a atacat fostul partid de guvernamant in ultima parte a anului trecut.
Informatiile care acrediteaza o eventuale lansare electorala a lui Cozmin Gusa, sub sigla PSD, vin intr-un moment "de cautari" atat pentru Cozmin Gusa cat si pentru fostul partid de guvernamant.
In fata refuzului fara intoarcere al senatorului Sorin Oprescu si dupa repetate amanari, PSD l-a anuntat marti pe Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, candidat la Primaria Capitalei. Este o nominalizare care ridica unele semne de intrebare cu privire la criza de cadre din filiala PSD Bucuresti din moment ce a fost scos in prim-plan, din punct de vedere electoral, un om exclus din partid in urma cu un an pentru acuzatiile de coruptie ce i se aduceau la acel moment.
Intr-un moment de cautari, insa a unei identitati politice, este acum si Cozmin Gusa. Exclus din PD dupa ce a incercat sa zdruncine acest partid, Gusa pregateste un proiect politic despre care refuza insa sa dea detalii. Unele surse din partidele politice spun ca Gusa ar pregati infiintarea unui nou partid alaturi de Victor Ponta si de alti tineri tineri din PSD. Informatiile nu au fost confirmate oficial.
 
Geoana critica desemnarea lui Vanghelie
Desemnarea lui Marian Vanghelie candidat la Primaria Capitalei, dupa ce acesta a fost, anterior, suspendat din partid, este o inconseventa certa, a apreciat ieri senatorul PSD, Mircea Geoana. "Cred ca solutia cu Vanghelie a fost gasita in urma refuzurilor succesive ale altor candidati cu sanse mai bune", a afirmat Geoana. Senatorul PSD considera ca "daca organizatia de Bucuresti (n.r. condusa de Dan Ioan Popescu) ar fi facut, de-a lungul anilor, o munca mai serioasa si ar fi putut sa nu vina cu solutii improvizate, de ultim moment, probabil ca si scorul ar fi fost altul, in prezent". Geoana sustine ca Vanghelie este o solutie pentru ca nu exista in PSD alte persoane pregatite sau interesate sa participe in competitia pentru Capitala. Geoana spune ca PSD a gresisi in 2000 cind a pierdut Primaria Bucuresti din cauza colaborarii deficitare dintre candidatul de atunci, Sorin Oprescu si organizatia de Bucucuresti. Candidat la alegerile din vara, Geoana a intrat intr-o relatie tensionata cu Dan Ioan Popescu, presedintele filialei Bucuresti, dupa ce acesta l-a demis din conducerea filialei ca urmare a pierderii alegerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO