Politică

PD i-a dat afara pe Gusa, Sandru si Pavelescu

10.02.2005, 00:00 63

Depuatii PD, Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru au facut ieri un pas urias spre excludereadin partid. Doua foruri de conducere, Biroul Permanent National si Consiliul National, au decis ieri sa retraga sprijinul politic al celor trei si au recomandat organizatiilor din care fac parte sa-i excluda din partid.
Decizia de a-i exclude pe cei trei a fost luata in unanimitate de conducerea PD, care le-a reprosat deputatilor ca au facut declaratii care au adus pagube importante partidului.
Potrivit statutului PD, organele centrale pot doar sa recomande excluderea unui membru, organizatiile fiind cele care ii exclud efectiv. In cazul celor trei, acest lucru este doar o formalitate, pentru ca organizatiile din care fac parte cei trei sunt loiale conducerii PD. Exista numai teoretic posibilitatea ca organizatiile sa nu urmeze recomandarea, iar atunci cei trei sa ramana in partid, dar, potrivit presedintelui interimar al PD, ei nu reprezinta partidul, nu vorbesc in numele lui.
Oricum, imediat dupa decizia conducerii largite a PD, cei trei si-au anuntat demisia, nemaiasteptand decizia organizatiilor.
Gusa si Pavelescu sunt inscrisi in organizatia sectorului I din Bucuresti, unde presedinte este Razvan Murgeanu, actualul primar interimar al Capitalei, si un apropiat al lui Traian Basescu. In privinta Laviniei Sandru, aceasta face parte din organizatia Mures, al carei presedinte a declarat recent ca intre Gusa si Boc il alege pe Boc - asta dupa ce semnase alaturi de alti 16 lideri PD o scrisoare de sustinere a lui Cozmin Gusa la presedintia PD. De altfel, presedintele interimar al PD, Emil Boc, s-a referit la cei trei ca la "fostii colegi din PD" si i-a acuzat ca, prin declaratiile din ultima vreme, au facut ca orice cale de reconciliere sa devina imposibila.
Saptamana trecuta, 17 lideri ai PD, majoritatea tineri, au semnat o scrisoare de sustinere a lui Cozmin Gusa la presedintia PD, dar in fata reactiilor vehemente ale greilor din partid si-au retras, rand pe rand, semnaturile si au afirmat ca au semnat un alt document sau ca respectivul document a fost ulterior modificat de cei trei.
Nici unul dintre acestia nu a fost pus in discutia partidului, pentru a fi sanctionat. Deputatul Roberta Anastase, prezentata de Cozmin Gusa marti seara drept unul dintre tinerii pedisti ramasi alaturi de el, a negat ieri ca ar fi demisionat din functia de membru in Biroul Permanent National al PD, asa cum au procedat Gusa, Sandru si Pavelescu.
Dupa episodul cu scrisoarea de sustinere, Gusa a recidivat si a lasat sa se inteleaga, intr-un interviu in presa, ca presedintele Traian Basescu ar fi avut legaturi cu fosta Securitate. Nu a adus nici o proba - a spus ca stie de existenta unei noi file in dosarul Basescu-Ciuvica, care se judeca la Tribunalul Bucuresti, motivul fiind legat tot de o acuzatie privind legatura sefului statului cu serviciile securitatii comuniste.
Toate acestea au dus spre finalul pe care multi reprezentanti ai PD l-au considerat inevitabil - desi la un moment dat s-a pus si problema sanctionarii celor trei doar cu un avertisment, dat fiind ca votul lor conteaza in Parlament.
Emil Boc a declarat insa ieri ca decizia de excludere a fost luata cu unanimitate, ca votul celor trei nu va impiedica coalitia sa functioneze in Camera Deputatilor. Daca s-ar intampla asta, a continuat Boc, "ne intoarcem la Popor", folosind, de fapt, aceleasi cuvinte ca si Traian Basescu, atunci cand a invocat alegerile anticipate.
Boc a spus ca legea nu-i obliga pe cei trei sa renunte si la mandatele parlamentare, iar daca ei ar fi onesti ar face-o, ceea ce este totusi greu de inchipuit, a completat el.
Liderii PD, au adus ieri noi argumente pentru decizia de suspendare a lui Gusa si a sustinatorilor sai: a vrut sa induca ideaa ca in PD ar exista o lupta intre tineri si cei mai in varsta. Liviu Negoita, primar al sectorului trei, si un om inca tanar, a declarat ca s-a simtit frustrat atunci cand ii vedea pe Sandru si pe Gusa la televizor, prezentati fiind drept exponenti ai tinerei gereratii : "M-am dus la partid sa intreb de ce m-au trimis la vechiturile partidului", a spus el.
Boc a adaugat ca nu exista fractiuni si nici conflicte intre generatii in PD, aratand ca, daca directiva PSD din 2003, "distrugeti PD", nu a dat roade, asta s-a intamplat pentru ca partidul s-a mentinut unit.
Asadar, orice incercare de a induce ideea existentei de conflicte in partid trebuie sa primeasca un raspuns pe masura. Potrivit lui Boc, declaratia care a umplut paharul a fost afirmatia lui Gusa potrivit careia va negocia cu PD proiectele pe care Initiativa 2003 le are in vedere si vrea sa le promoveze in Parlament. "Cand PD a semnat cu Initiativa 2003 un protocol, membrii acesteia, Gusa si Pavelescu, s-au inscris in PD si au primit locuri eligibile pe liste. In aceasta situatie, nu mai e nimic de negociat", a spus Boc. Unii dintre liderii PD s-au temut dintotdeanua ca Gusa, venit in partid din imediata apropiere a lui Adrian Nastase, ar reprezenta, de altfel, Calul troian al PSD in curtea lor.
Multe lucruri ar putea fi clarificate prin noua situatie, in functie de cum va proceda Gusa in viitor - va vota in Camera Deputatilor alaturi de Alianta, desi este exclus din PD, sau va vota alaturi de opozitie - adica de PSD si PRM.



Gusa: Basescu e ca Lucasenko
"Din acest moment ne despartim de colegii din PD. Este clara acum decizia si s-ar indeplini doar o formalitate in privinta excluderii noastre din partid de catre organizatiile teriotiale. Stim presiunile care s-au exercitat in ultima vreme chiar asupra semnatarilor scrisorii deschise si stim ca, cu forta aparatului de conducere, vor face totul pentru a presa organizatiile sa puna in practica aceasta decizie", a spus Gusa la aflarea deciziei conducerii largite a PD.
In opina sa, nu au existat motive pentru sanctiunile aplicate miercuri de conducerea PD, ele avand la baza doar "frica de o competitie libera".
"In Parlament vom vota absolut toate proiectele referitoare la ceea ce am sustinut noi in campania electorala, dar vom fi extrem de selectivi cu lucrurile care sugereaza clientelism politic", a adaugat Gusa.
Gusa a folosit prilejul pentru a-i critica atat pe presedintele Traian Basescu, cat si pe liderul PD, Emil Boc, nesfiindu-se sa-l asemene pe seful statului cu presedintele belarus Alexandr Lucasenko.
"Am un mesaj special pentru Traian Basescu: oricat ar vrea sa se mascheze la Palatul Cotroceni, este limpede ca, la PD, a fost in mijlocul acestor evenimente. In momentul in care am luptat pentru el si l-am sprijint in 2004, aveam speranta ca va fi cel putin un Ataturk (n.r.- Mustafa Kemal, fondatorul statului modern turc), daca nu mai mult. Dupa reactiile pe care le are si dupa presiunile pe care le face, mie imi seamana foarte mult a Lucasenko. Nu am decia un mesaj pentru el: onoarea ii lipseste si mai devreme sau mai tarziu acest lucru va fi extrem de vizibil si pentru romani", a spus Gusa.
Cat priveste sugestia lui Boc de a renunta la mandaul de deputat pentru a da dovada de morala, Gusa a spus ca presedintele interimar al PD vorbeste "ca in suplimentul Scanteia din Academia Catavencu, ce a aparut in decembrie, cand le aducea osanale lu Nicolae Ceausescu si PCR".
"Sa ne lase cu limbajul de UASCR, pentru ca asta inflenteaza si gandirea", a completat Gusa.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO