Politică

Partidul Democrat isi cerne din nou candidatii eligibili pentru Parlament

20.08.2004, 00:00 18

Desi in mare parte listele parlamentare au fost creionate, Partidul Democrat a anuntat ieri criteriile in baza carora vor fi selectati candidatii eligibili pentru Camera Deputatilor si Senat. Sunt exclusi de pe listele PD turnatorii fostei securitati, traseistii politici, parlamentarii care nu s-au facut remarcati, a caror activitate este zero. In cazul oamenilor de afaceri care aspira la un loc eligibil pe listele democratilor, bilantul contabil al firmelor detinute de acestia va fi verificat din perspectiva datoriilor fata de bugetul de stat ori daca au intrat in conflict de interese cu firmele de stat. De asemenea, se va face o comparatie intre averile celor care aspira la un mandat parlamentar si veniturile obtinute, pentru a vedea in ce masura bunurile pot fi justificate. Presedintele PD, Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. a spus ieri ca va pleda pentru introducerea acestor criterii de selectie si in ceea ce priveste candidatii partenerului de alianta, PNL.
Intentia vine cam tarziu intrucat liberalii si-au stabilit deja listele electorale pentru Parlament, singurul filtru fiind semnarea acestora de catre copresedintii Aliantei: Theodor Stolojan si Traian Basescu, in luna septembrie. Despre criteriile de selectie ale candidatilor PNL, precum si cele ale PSD, Ziarul Financiar a relatat in editiile anterioare.
Regulile stabilite de PD pentru trierea candidatilor, par a fi, la prima vedere, in dezavantajul partidului. Este vorba despre formatiunea politica cea mai greu incercata in aceasta legislatura. - Lideri marcanti ai PD, cu influenta politica si financiara, precum Bogdan Niculescu-Duvaz, Alexandru Sassu, Viorel Pana, Simona Marinescu, asemenea altor parlamentari, au parasit partidul, mergand la PSD, iar fostul presedinte Petre Roman si-a infiintat propria formatiune politica atragand oameni fideli din partid. - Or, in aceste conditii, impunerea unor criterii drastice pare, la prima vedere, un test inoportun pentru un partid slabit de migratia politica.
Privind mai atent insa, lucrurile stau diferit. Alegerile locale au dovedit ca in localitatile in care PD a venit cu candidati noi, unde s-a incercat schimbarea graniturii politice, a inregistrat un scor electoral bun.
Presedintele PD, Traian Basescu, a refuzat ieri sa dea nume ale colegilor sai de partid, incompatibili cu listele parlamentare. Dar, avand in vedere criteriile de selectie anuntate ieri, este neclar, de pilda, daca oameni precum fostul prim-ministru Radu Vasile, venit de la PNTCD, dar ale carui bune relatii cu PD nu au fost puse la indoiala in fosta guvernare, va ocupa un loc eligibil. Ce se va intampla cu Stelian Dutu, de la Constanta, care s-a intors in PD dupa stagii de scurta durata la PUR si PNL? In ambele cazuri, ca si in alte exemple ce pot fi date, este vorba despre migratie politica.
Basescu ii avertizeaza, de asemenea, pe senatorii si deputatii fara activitate vizibila in Parlament, cei care, potrivit liderului PD au fost "ca apa sfintita" ca nu se vor mai regasi pe liste. La fel ca si la alte partide, si la PD, sunt parlamentari cvasi anonimi, fara interventii sau initiative legislative.
Trecere nu vor avea, spune presedintele PD, nici cei care au fost membri in Consiliile de Administratie sau Adunarile Generale ale Administratiilor si, din aceste pozitii, au derulat afaceri cu statul prin propriile firme.
Anuntarea acestor criterii este destul de tarzie. Cea mai mare parte a filialelor PD au trimis deja la centru propunerile de candidati, iar saptamana viitoare Biroul Permanent National - for de conducere largit - le va analiza. Este posibila o revizuire a listelor de catre centru ceea ce, ar putea provoca unele nemultumiri in teritoriu. Traian Basescu explica intarzierea prin faptul ca abia recent a avut o discutie cu mai multe asociatii civice, care i-au prezentat proiectul "Un Parlament curat", proiect din care s-au inspirat criteriile de selectie.
Spre deosebire de scrutinurile electorale precedente, partidele priveste cu mai multa atentie spre voturile romanilor ce traiesc si munces in strainatate. PD a cerut ieri public ca la ambasadele si consulate din statele unde traiesc comunitati importante de romani, partidele politice sa-si poata trimite oameni in comisiile de numarare a voturilor. Exista suspiciunea fraudei. "Cine ne poate garanta ca la ambasade si consulate nu se vor introduce in urne buletine de vot stampilate pentru un anumit partid sau candidat", sustine Basescu, care adauga ca "se poate face un joc de un milioan de voturi".
Statisticile arata ca aproximativ 1,7 milioane de romani traiesc si muncesc in strainatate. Cei mai multi dintre ei  muncesc ilegal si, prin urmare, este de asteptat sa nu vina la vot incercand astfel sa evite contactul cu autoritatile. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO