Politică

Partidele asteapta rezultatele finale pentru a incepe negocierile

Partidele asteapta rezultatele finale pentru a incepe negocierile

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Este foarte clar ca, uneori, sperantele si exigentele romanilor au luat-o inaintea posibilitatilor pe care le aveam de modernizare rapida. Si poate ca votul din 30 noiembrie poate fi o realitate in care ne putem descifra. Daca intra in Parlament oameni despre care stim lucruri rele, va trebui sa ne intrebam: Oare de ce romanii le-au dat un nou mandat? Stiu eu?

01.12.2008, 19:14 10

Toate partidele asteptau ieri rezultatele finale ale alegerilor care sa constituie o baza de pornire a negocierilor pentru viitorul guvern, in conditiile in care presedintele Traian Basescu nu a transmis niciun semnal in privinta intentiilor sale viitoare, iar rezultatul devenea din ce in ce mai strans pe masura ce Biroul Electoral Central (BEC) inainta cu numararea voturilor.

Unele dintre partide au avut scurte sedinte, au existat tatonari intre partide, dar toti liderii asteptau rezultatele finale (este posibil sa le avem astazi) pentru ca, in conditiile in care scorul a devenit din ce in ca mai strans, a devenit foarte important ce partid va iesi pe locul intai, acesta fiind si primul indreptatit sa pretinda ca majoritatea parlamentara sa fie formata in jurul sau.
Presedintele Traian Basescu a acordat ieri un interviu radioului public in care nu si-a dezvaluit insa intentiile. Seful statului este cel care propune premierul in cazul in care niciun partid nu castiga 50% plus unu din voturile celor care au venit la urne.
Seful statului a declarat ca "votul din 30 noiembrie poate fi o realitate in care ne putem descifra", afirmand retoric: "Daca intra in Parlament oameni despre care stim lucruri rele, va trebui sa ne intrebam: Oare de ce romanii le-au dat un nou mandat?".
Potrivit lui Basescu, "prima prioritate" a anului 2009 va fi pastrarea locurilor de munca: "Este cel mai important lucru pe care noi toti putem sa-l facem sau trebuie sa-l facem. Sigur, reusita nu va fi 100%. Intr-o situatie de criza, important este sa iei cele mai bune masuri, pentru ca impactul crizei sa fie diminuat".
Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat dupa o sedinta informala cu membrii conducerii ca, in conformitate cu mandatul acordat, el va fi cel care va "antama" discutiile cu celelalte partide parlamentare in vederea formarii majoritatii parlamentare. "Mandatul este clar: presedintele partidului va antama aceste discutii (negocierile cu celelalte partide - n.r.). Pe masura ce avansam, vom avea si echipa de negociatori", a precizat Geoana.
Intrebat daca pana in acest moment a fost contactat de reprezentanti ai unui alt partid, Geoana a evitat sa raspunda, precizand: "Chiar daca ar fi fost cazul, nu v-as spune in acest moment".
PD-L va castiga alegerile parlamentare "la mustata" in fata PSD, contand pe voturile romanilor din diaspora si va incepe "tatonari" cel mai probabil cu PNL pentru formarea unei majoritati guvernamentale, a declarat presedintele PD-L Emil Boc. "Dupa datele noastre, pe final vom avea o usoara diferenta pozitiva fata de PSD, deci vom castiga alegerile la mustata, cum se spune in termeni fotbalistici", a declarat Emil Boc.
Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu nu a facut ieri nicio declaratie, dar anterior seful Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu anuntase ca liberalii doresc in continuare sa guverneze, iar aceasta guvernare sa fie conforma principiilor liberale.
Datele arata ca negocierile vor fi stranse si ar putea continua pe parcursul mai multor zile.
Analistii economici considera insa ca aceasta criza obliga partidele sa actioneze repede.
"Avem nevoie foarte rapid de un guvern foarte puternic. Un guvern cu majoritate puternica in Parlament este important, pentru ca urmeaza vremuri foarte grele", a declarat pentru Mediafax economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania Ionut Dumitru.
Si economistul-sef al BCR Lucian Anghel considera ca noul guvern trebuie sa fie format foarte repede si sa ia masuri rapid. "Indiferent de partide (care vor forma noul guvern - n.r.), e important ce masuri vor fi luate. Este nevoie de o coalitie cu majoritate solida in Parlament, care sa poata lua masuri mai putin placute in conditii dificile", a spus Anghel.
Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School si director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA), considera ca indiferent de componenta viitoarei aliante, programele individuale ale partidelor vor fi modificate si ca nu stie de unde se vor lua banii necesari acestora. In acest context, el a afirmat ca noul guvern va fi nevoit sa gaseasca fondurile de finantare a planului anti-criza.
Dumitru a completat ca situatia privind noul guvern, respectiv din ce partide este format si ce majoritate parlamentara detine, ar trebui clarificata chiar si pana la finele saptamanii.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO