Politică

Partenerii mici ai coalitiei nu se inteleg cand vine vorba de minoritati

27.10.2005, 20:29 15

Legea care reglementeaza statutul minoritatior nationale mentine starea de tensiune intre partenerii minori ai coalitiei la guvernare, UDMR si PC.

Cele doua formatiuni s-au razboit, ieri, pe acest subiect in reuniunea conducerii Camerei Deputatilor, la doar doua zile dupa ce conservatorii au votat alaturi de opozitie in Senat impotriva proiectului de lege introdus la cererea UDMR in programul de guvernare.

Reprezentantii conservatori in forul de conducere al Camerei s-au retras ieri de la discutii dupa ce UDMR a solicitat celorlalti colegi dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege. Propunerea formulata de deputatul Kelemen Hunor a fost astfel respinsa si, la solicitarea PRM, a fost stabilit un nou termen pentru adoptare de 45 de zile.

"Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara. Asta s-a intamplat", a spus dupa sedinta deputatul Uniunii, intrebat despre atitudinea partenerilor din coalitie. El a mai afirmat ca reprezentantii PC au fost de-a lungul ultimelor zece luni o problema permanenta a coalitiei la guvernare.

Cu doua zile inainte, dupa reuniunea liderilor coalitiei in care cei patru presedinti de partide s-au angajat sa sustina legea, presedintele UDMR Marko Bela afirmase ca un partener are voie sa greseasca o singura data, fara a explica insa care va fi atitudinea Uniunii in cazul in care conservatorii vor gresi din nou.

Opozitia nu a facut altceva decat sa rasuceasca cutitul in rana UDMR. "A fost un vot al ratiunii", a afirmat presedintele Camerei, Adrian Nastase, care a mai relatat presei ca atmosfera in sala de sedinta a fost destul de "incinsa". Insa, a sustinut Nastase, dezbaterea proiectului legislativ in procedura de urgenta ar fi insemnat ca raportul comisiilor de specioalitate sa fie depus in termen de 3 zile, ceea ce ar fi fost imposibil pe o tema atat de importanta. Proiectul de lege va beneficia de un raport comun al comisiilor juridice, pentru drepturile omului si de invatamant, a mai spus Nastase.

Liderul UDMR Marko Bela nu a vrut sa faca multe comentarii asupra ceea ce s-a intamplat in Biroul Permanent a Camerei, precizand doar ca un termen de 20 de zile ar fi fost suficient pentru dezbaterea acestui proiect de lege si ca formularea rapoartelor de catre trei comisii sesizate in fond presupune o procedura lunga si complexa care va da ocazia opozitiei "sa bata moneda pe ultranationalism".

Insa atitudinea liderilor conservatori in sedinta de luni a Senatului si ulterior discutiile din reuniunea la varf a coalitiei a fost cea care i-a nemultumit profund pe reprezentantii comunitatii maghiare. Noi putem astepta adoptarea statutului minori-tatilor chiar si o jumatate de an, intrucat in coalitie este o intelegere "clara si ferma" in acest sens, desi nu exista nici un termen pentru adopta-rea legii, a spus Marko.

"Intr-o coalitie eu am sperat ca oamenii trebuie sa se inteleaga fara a se adopta nici un termen precis", a mai spus Marko. Insa, a subliniat el, "retorica, iesirea incalificabila a presedintelui PC (Dan Voiculescu, n.n) mi-a amintit de inceputul anilor 90. Parca ce s-a intamplat luni in Senat a fost o atentionare ca lucrurile nu sunt ireversibile", a mai spus liderul Uniunii.

Intrebat daca este multumit de atitudinea partenerilor din coalitie, Marko Bela a calificat-o ca fiind cel putin bizara, dar a aratat ca nu exista loc de compromisuri atat timp cat cei patru si-au luat un angajament ferm pentru adoptarea legii fara modificari. "Nu exista ca vom vedea, vom colabora, ci intelegerea este clara, precisa si fara echivoc. Legea va fi adoptata in forma propusa de Guvern", a mai afirmat presedintele UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO