Politică

Parlamentul insista si voteaza: presedintele poate fi demis mai usor

Parlamentul insista si voteaza: presedintele poate fi demis mai usor

Potrivit noilor prevederi ale legii referendumului, seful statului poate fi, teoretic, demis cu votul a doar doi cetateni

15.02.2007, 20:28 18

Deputatii juristi au adoptat ieri un amendament la legea referendumului trimisa pentru reexaminare de Traian Basescu, prin care presedintele ales din turul doi de scrutin e demis cu majoritatea celor care se prezinta la vot si chiar daca merg la urne mai putin de 50% plus unu din alegatori.
In actuala lege presedintele este demis daca la vot vin peste jumatate dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale si doar daca 50% plus unul dintre acestia voteaza pentru demitere. Prevederile sunt extrem de importante. De pilda, referendumul pentru modificare Constitutiei a fost prelungit in 2003 cu o zi pentru ca in prima zi nu se prezentasera la vot 50% dintre cei aflati pe liste ceea ce insemna esecul consultarii. De asemenea, daca in actuala lege presedintele este demis cu voturile a aproximativ noua milioane de alegatori (jumatate dintre cei aflati pe liste) in viitoarea lege el este demis cu mult mai putin, iar eliminarea pragului de prezenta inseamna ca, teoretic, el poate fi demis cu voturile a doi cetateni, daca la urne vin doar trei.
Legea, care a trecut deja de Senat saptamana trecuta, este al doilea act normativ care contine prevederile de mai sus si care, teoretic, ar face mai usoara demiterea presedintelui Traian Basescu daca el va fi suspendat de Parlament si se va ajunge la referendum.
Practic avem acum doua acte normative - unul trimis la promulgare saptamana trecuta si altul aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, dar trecut de Senat - care modifica Legea 3/2000 a referendumului, restrangand atributiile presedintelui in domeniu. Saptamana trecuta de Parlament a trecut o initiativa legislativa care spune ca presedintele poate fi demis prin referendum cu voturile a jumatate dintre cei care vin la referendum si nu cu voturile a jumatate dintre cetatenii inscrisi pe listele electorale cum prevede Legea 3/2000 (poate fi vorba aici si de milioane de voturi). Legea a fost atacata luni de PD la Curtea Constitutionala.
Legea dezbatura ieri trecuse deja in sesiunea trecuta de Parlament, dar a fost retransmisa pentru reexaminare de presedintele Traian Basescu care era nemultumit ca ea interzicea organizarea unui referendum cu sase luni inaintea alegerilor de orice fel. Saptamana trecuta senatorii, iar ieri deputatii juristi au redus perioada mentionata la 3 luni, desi in legea transmisa spre promulgare saptamana trecuta perioada de sase luni este mentinuta.
Prima Camera sesizata in ceea ce priveste propunerea de reexaminare a fost Senatul, care a decis ca organizarea referendumului national nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare ori pentru Parlamentul European si nu se poate organiza cu mai putin de 3 luni inainte de data alegerilor si in termen de 45 de zile dupa aceasta data. Consecinta imediata a celor doua acte normative este ca, daca Parlamentul il suspenda pe presedinte, potrivit dorintei opozitiei, organizarea referendumului - obligatorie in 30 de zile de la data suspendarii - va conduce la amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Este greu de spus insa cu cat de vreme ce doua acte normative care reglementeaza acelasi domeniu prevad termene diferite (sase luni, respectiv trei luni distanta intre alegeri si referendum). Opozitia a cerut ieri amanarea euroalegerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO