Politică

Parlamentarii reflecteaza pana maine la soarta cabinetului Tariceanu

21.06.2005, 20:05 16

Textul motiunii "Dictatura si incompetenta guvernului Tariceanu impotriva integrarii europene a Romaniei" a fost prezentat ieri, conform procedurii, in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si mai multi membri ai Executivului au asistat la sedinta comuna si au ascultat motiunea citita de senatorul Dan Mircea Popescu, la o saptamana dupa ce cabinetul si-a asumat raspunderea guvernamentala pe pachetul legislativ privind proprietatea si reforma in justitie.

Dezbaterea si votul asupra initiativei PSD vor avea loc maine, intr-o noua sedinta a Camerei Deputatilor si Senatului. Opozitia trebuie sa stranga 50% + 1 din numarul total al parlamentarilor pentru a provoca demiterea guvernului.

Motiunea de cenzura initiata de 133 de parlamentari ai PSD vine intr-un context destul de agitat pentru coalitia guvernamentala, dupa ce liderul Partidului Democrat, Emil Boc, sustinut de vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur, a cerut, pe un ton fara echivoc, partenerilor din UDMR si PUR sa-si clarifice atitudinea fata de principalul partid de opozitie.Social-democratii au speculat momentul, anuntand ca mai multi parlamentari ai coalitiei, mai ales democrati, ar putea sa voteze motiunea PSD pentru a determina alegeri anticipate.

Liderul PSD Mircea Geoana a afirmat ieri ca a avut un dialog cu alte grupuri parlamentare pentru analizarea sustinerii motiunii PSD. "Incercam sa prezentam punctele noastre sa vedere, sa vedem acolo unde exista o dimensiune de alianta tactica din partea partidelor de opozitie si unde exista un interes punctual din partea unor parlamentari din arcul guvernamental, care sper sa impartaseasca preocuparile noastre legate de justitie si de proprietate", a explicat Mircea Geoana argumentele cu care PSD incearca sa-si gaseasca sustinatori la motiunea de cenzura. Geoana crede ca exista si parlamentari tentati sa provoace o instabilitate politica, plecand de la motiunea de cenzura. Liderul PSD nu are semnale clare in acest sens, dar a spus ca acest lucru se va vedea foarte clar miercuri, in momentul dezbaterii motiunii. "Daca actualul guvern este pretul pentru a impiedica aceste legi sa devina operationale, acest risc merita luat", a declarat Geoana.

PSD crede ca agitatia din ultima perioada de pe scena politica se datoreaza exclusiv declaratiilor "extrem de razboinice" ale lui Emil Boc, in ceea ce priveste preluarea totala a puterii in administratia centrala si locala de catre coalitia de guvernare. "Este tot mai clar ca ceea ce face liderul interimar al PD este un scenariu scris la Palatul Cotroceni. Asa cum motiunea populara pe care Boc o va prezenta la Congresul PD a fost scrisa la Cotroceni si declaratia de razboi total impotriva PSD, eliminarea social-democratilor din administratia publica locala si centrala, reprezinta acelasi scenariu pe care Traian Basescu incearca sa-l aplice de cand a preluat puterea. Este vorba, in fapt, de introducerea unui control absolut", a mai spus Mircea Geoana.



Premierul nu vrea sa-si vada partenerii certandu-se in presa

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a luat atitudine abia ieri fata de schimbul taios de replici intre ceilalti trei lideri ai partidului din arcul guvernamental, Emil Boc in disputa cu Eugen Nicolaescu pe tema fuziunii, pe de o parte, Emil Boc si Gheorghe Flutur in disputa cu Dan Vociulescu si Marko Bela, pe tema fidelitatii fata de actualul guvern, pe de alta parte. Premierul nu a vrut sa comenteze declaratiile din mass-media, dar a anuntat ca va propune liderilor Aliantei sa comunice direct intre ei, si nu prin intermediul presei. "Imi displac profund aceste discutii prin intermediul presei, care ar fi putut foarte bine sa se desfasoare cu ocazia intalnirilor saptamanale ale CNC. O sa le propun sa comunice direct, ca este mult mai eficient si cred ca e spre binele amandurora", a adaugat premierul. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO