Politică

Parlamentarii PSD, opozitia la care Guvernul nu s-a gandit

12.03.2003, 00:00 8

Parlamentarii PSD i-au taiat, ieri, elanul ministrului Justitiei Rodica Stanoiu, care a venit pregatita sa le vorbeasca colegilor de partid despre cat este de important pachetul de legi anticoruptie. Ea a fost nevoita sa asculte obiectiile lor, legate inclusiv de absenta din proiect a unor prevederi referitoare la domeniu Justitiei.
Cu o zi inainte de a incepe consultarile cu societatea civila si partidele de opozitie, Guvernul a testat propriul teren. Cei patru ministri care au lucrat pachetul legislativ, asupra caruia Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe 19 martie - Rodica Stanoiu, Mihai Tanasescu, Octav Cozmanca si Dan Nica- au avut o discutie de aproape doua ore si jumatate cu parlamentarii PSD. Stabilirea unor incompatibilitati intre functiile de demnitate publica si administrarea propriilor afaceri, la jumatatea mandatului, precum si faptul ca parlamentarii PSD au fost pusi, cu acest proiect, in fata faptului implinit, fara a fi consultati anterior, i-a nemultumit pe senatorii si deputatii partidului de guvernamant. Parlamentarii PSD au semnalat si o serie de neclaritati ale legislatiei, cel mai controversat capitol fiind cel economic. In ciuda acestor obiectii, disciplina de partid pare sa prevaleze. Nici unul dintre parlamentari nu avut curajul sa spuna ca va renunta la mandat pentru a-si pastra propriile afaceri sau functiile din Consiliile de Administratie sau AGA ale societatilor cu capital majoritar de stat.

Planuri stricate la jumatatea mandatului
Cel care a spart gheata a fost, potrivit unor surse din PSD, deputatul Ovidiu Petrescu, vicepresedinte al Camerei Deputatilor. El a subliniat ca ar fi fost corect ca demnitarii sa fi fost pusi sa aleaga intre politica si afaceri la inceputul mandatului. Altfel spus, ca incompatibilitatile functiilor de demnitate publica sa fi fost stabilite in 2.000 si demnitarii sa nu fie pusi in dificultate acum, la jumatatea mandatului. Pozitia lui a fost sustinuta si de alti colegi, cel mai vehement fiind senatorul Trita Fanita, care a criticat faptul ca "regulile jocului" se schimba la jumatatea mandatului.
Sursele mentionate au precizat ca, la sedinta, senatorul Doru Badulescu a propus, la initiativa lui Florin Georgescu si Octav Cozmanca, ca Guvernul sa poata aproba exceptii de la aceasta lege pentru parlamentarii care sunt in conducerea Regiei Nationale a Padurilor, la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizare din Ministerul Industriilor si la CEC. Senatorul Doru Badulescu este seful Oficiul Participatiilor Statului si Privatizare din Ministerul Industriilor, deputatul Filip Georgescu este directorul Regiei Nationale a Padurilor, iar Constantin Teculescu este presedintele CEC.
Deputatul Ovidiu Petrescu a mai atras atentia ca desi grupurile parlamentare ale PSD sunt cele mai numeroase -atat deputatii cat si senatorii asigura majoritatea parlamentara- ei sunt consultati in ultima clipa, fiind practic pusi in fata faptului implinit pentru ca in acest moment mare lucru nu mai poate fi schimbat. Potrivit surselor citate, Ovidiu Petrescu a semnalat si o serie de neclaritati din pachetul legislativ. Drept argument, el a adus in discutie capitolul referitor la instituirea Grupului de Interes Economic, intrebandu-se se vrea sa insemne acest lucru si subliniind ca ar trebui sa fie introduse descrieri mai clare atat in capitolul amintit dar si in altele.

De ce Justitia este lasata la o parte?
Dupa ce luni, un raport al Ministerului Justitiei a aratat clar ca Justitia a acumulat un deficit de credibilitate din cauza coruptiei din sistem, parlamentari ai PSD s-au aratat nemultumiti de absenta din acest pachet a unor prevederi care sa fereasca de coruptie si pe oamenii Justitiei. Potrivit unor surse din PSD, spre diferenta de interdictiile impuse demnitarilor deputatul Traian Dobre a aratat ca Justitia a fost exclusa din reglementarile proiectului guvernamental, desi a aratat el, in acest sistem au fost semnalate mai multe cazuri de coruptie. Ideea sa a fost sustinuta si de deputatul Cornel Badoiu, care a spus: "coruptia din Justitie nu face obiectul legii".
Senatorul Constantin Toma a atras atentia ca legislatia anticoruptie "nu merge pana la capat", argumentand ca stabilirea unor reguli pentru functiile de demnitati publice sunt insuficiente in conditiile in care sunt si alte zone unde au fost semnalate cazuri de coruptie. Potrivit surselor citate, senatorul Constantin Toma, economist, s-a referit mai mult la partea economica a proiectului guvernamental, semnaland si el unele neclaritati ale legilor.
In timpul discutiilor au fost si alti parlamentari care au criticat proiectul guvernamental, insa discutiile s-au raportat la subiectele mentionate.
Singura concesie pe care Guvernul a facut-o parlamentarilor PSD a fost sa accepte ca senatorii si deputatii sa vina cu propriile propuneri. Insa este greu de crezut ca Guvernul va mai face modificari de substanta din moment de proiectul a fost deja facut public si astazi urmeaza sa inceapa dezbaterile cu societatea civila si partidele de opozitie. Inainte ca parlamentarii PSD sa-si manifeste nemultumirile, PNL, partid de opozitie a anuntat deja ca are anumite contestatii fata de proiect si solicita medierea presedintelui Ion Iliescu.

Vicele PSD Botosani vrea sa dea statul in judecata
Vicepresedintele PSD Botosani, Constantin Contac, patron al mai multor societati, contesta pachetul de masuri anti-coruptie si sustine ca va da statul roman in judecata daca va fi obligat sa renunte la una din cele doua calitati, cea de demnitar public si de om de afaceri, relateaza Mediafax. "Dreptul de a face politica este prevazut de Constitutie. Cine va incerca sa imi afecteze acest drept va face un act anticonstitutional. Eu voi face si politica, si afaceri. Cine sa faca politica? Cel care nu are nici pantaloni pe fund? Eu nu sunt de acord cu acest pachet de legi. Normal, marii corupti sunt la Bucuresti, cei de acolo au afaceri prospere. Daca eu fac vreo ilegalitate ca om de afaceri, exista legi care sa ma alinieze la normal. Daca se va aproba aceasta lege, eu n-o sa-mi dau demisia din functia de vicepresedinte al CJ pentru ca am fost ales, iar daca ma dau ei afara, ii dau in judecata", a declarat Constantin Contac.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO