Politică

Parlamentarii PSD arata Guvernului pisica anticipatelor

17.03.2003, 00:00 14

Dupa ce in ultimele doua saptamani mai multi parlamentari PSD au criticat vehement pachetul legislativ anticoruptie al Guvernului, opozantii atrag atentia ca aplicarea controversatului proiect va duce la convocarea alegerilor anticipate, tema indelung dezbatuta la sfarsitul anului trecut, la initiativa premierului. Ei sunt contrazisi de liderul grupului senatorial, Ioan Solcanu, care admite insa ca nemultumirea colegilor sai, provocata de schimbarea regulilor in timpul jocului este "indreptatita".
Viceliderul deputatilor PSD Viorica Afrasinei, unul dintre cei mai rezervati parlamentari, a surprins la sfarsitul saptamanii atragand atentia ca aplicarea legii anticoruptie in timpul mandatului poate conduce la declansarea alegerilor anticipate. Afrasinei a declarat, conform Mediafax, ca aplicarea imediata a incompatibilitatilor privind functiile de demnitate publica  va face ca multi dintre cei vizati sa aleaga afacerile, renuntand la posturile ocupate in Parlament, administratia centrala sau locala.
Asupra acestui lucru Afrasinei a avertizat inca de la inceputul saptamanii, intr-o discutie la care au participat parlamentarii PSD si ministrii-autori ai pachetului anticoruptie. Ulterior, ea a refuzat sa-si asume deschis aceasta opinie desi in timpul discutiei cu usile inchise a fost sustinuta de anumiti colegi.
Ideea este sustinuta si de Fundatia "Horia Rusu", care avertizeaza, intr-o scrisoare deschisa adresata, ieri, presedintelui Ion Iliescu,  ca inevitabil se va ajunge la declansarea alegerilor anticipate.
"Cel putin jumatate dintre parlamentari vor fi pusi in situatia sa demisioneze, ca si sute de primari, consilieri locali si judeteni", se argumenteaza in scrisoarea deschisa. Fundatia liberala cere presedintelui Iliescu sa medieze pentru ca legislatia anticoruptie sa fie dezbatuta in Parlament si sa se renunte astfel la procedura de asumare a raspunderii Guvernului in Parlament.

Solcanu, optimist
Liderul senatorilor PSD, Ioan Solcanu sustine insa ca nu se va ajunge la anticipate.
"Numarul parlamentarilor aflati in situatii de incompatibilitate nu este atat de ridicat astfel incat prin demisia lor din functie sa duca la alegeri anticipate", ne-a declarat, ieri, senatorul PSD.
Solcanu a argumentat ca la nivelul Senatului sunt 25, maximum 30 de parlamentari dintre cei 140, care se vor afla in situatia de a alege intre mandat si dreptul de a-si administra afacerile. "Convingerea mea este ca cei mai multi dintre cei aflati in aceasta situatie isi vor transfera responsabilitatile de afaceri si vor ramane in Parlament", afirma Solcanu, care apreciaza ca doar cinci, maximum zece parlamentari vor demisiona din Parlament. Pentru inlocuirea lor nu trebuie convocate alegeri, explica senatorul PSD, aratand ca vor fi investiti cu cei aflati pe locul supleantilor pe listele electorale. La Camera Deputatilor, situatia este asemanatoare, a aratat liderul senatorilor PSD, ezitand insa sa dea exemple.
Initiativa guvenamentala este criticata si de liberali. Presedintele Theodor Stolojan a avertizat, la sfarsitul saptamanii, ca PNL ia in calcul retragerea din Parlament, in cazul in care Guvernul nu va admite ca pachetul anticoruptie sa fie dezbatut in Legislativ, in procedura de urgenta.
In ciuda protestelor venite atat din partea opozitiei cat si a propriilor parlamentari, Guvernul isi va asuma raspunderea parlamentara asupra pachetului legislativ  peste cateva zile, pe 19 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO