Politică

Parlamentarii opozitiei se simt amenintati de ministrul de stat Ioan Talpes

11.03.2004, 00:00 36



Parlamentarii opozitiei au ripostat ieri la declaratia ministrului de stat Ioan Talpes care, in timpul audierilor in comisiile parlamentare, marti seara, a declarat: "Sa va fereasca Dumnezeu sa spun eu pe cati ii cunosc, ei facand alte practici, si ii vad cu dumneavoastra".



Reprezentantii opozitiei sunt intrigati, interpreteaza declaratia drept un santaj si considera ca noul ministru a lansat astfel o amenintare la adresa unora dintre parlamentarii prezenti. Insa ieri, Talpes a spus ca a fost vorba doar de "o gluma".



Ministrul de stat a contruit o argumentatie alambicata a carei concluzie este, potrivit spuselor sale, ca a fost doar o gluma si nu a facut decat sa "atribuie aceeasi forma de gandire" ca cea pe care crede ca i-au propus-o parlamentarii comisiilor care l-au audiat.



"Cum sa fie un santaj domnule, ce inseamna asta? Ce spun, ca omul celalat este urmarit de justitie, ce inseamna asta? A fost categoric o gluma?", a spus ieri Talpes.



Talpes a facut aceasta declaratie, perceputa drept o amenintare, in contextul discutiilor despre cazul pedofilului Kurt Treptow, despre care presa a scris ca este unul dintre cunoscutii lui Ioan Talpes. La comisiile parlamentare, marti seara, Talpes a spus ca l-a cunoscut pe "iscoricul" Kurt Treptow si ca nimeni nu a invocat o alta relatie, de alta natura, decat cea de istorici. Ministrul a mai precizat ca Treptow a fost cercetat cu un an inainte de a fi prins, a fost pus sub observatie in 2002 si chiar i s-a inchis un dosar in august 2002. Apoi, surprinzator, el a adaugat ca Treptow se afla in relatie cu foarte multi oameni politici, insa in ceea ce-l priveste nimeni nu poate sa spuna ca a fost vazut cu pedofilul Treptow. In acest context, Talpes a avertizat: "Sa va fereasca Dumnezeu sa spun eu pe cati ii cunosc, ei facand aceste practici, si ii vad cu dumneavoastra".



Ieri insa, ministrul de stat a spus ca nu a facut decat sa atribuie aceeasi forma de gandire pe care parlamentarii - unii dintre ei au deschis discutia despre cazul Treptow in timpul audierilor - i-au propus-o lui. Este inadmisibil, aberant, mai afirma Talpes, sa fie intrebat in legatura cu acest caz, in conditiile in care numele sau nu a fost invocat in instanta. Drept argument, noul ministru afirma ca daca el, sau oricare alt om cunoaste un om in afara legii, nu inseamna ca acela este el insusi in afara legii.



Desi ministrul de stat sustine ca opozitia nu a perceput declaratia lui ca pe un santaj, parlamentarii opozitiei afirma contrariul.



Senatorul PNL, Nicolae Vlad-Popa, prezent la discutiile comisiilor parlamentare, a spus ca este clar o amenintare la adresa unora dintre senatorii si deputatii prezenti in sala. Este vorba, potrivit reprezentului PNL, de parlamentarii care ar fi fost urmariti de "anumite servicii secrete" la care Talpes ar fi avut acces datorita functiilor detinute (a fost director SIE). Nicolae Vlad-Popa nu crede ca a fost vorba doar de o gluma, asa cum a rectificat ieri ministrul.



De aceeasi parere este si deputatul PNL, Mona Musca, care afirma ca Talpes a facut o amenintare directa la adresa unora dintre parlamentari.



In schimb, deputatul PD Emil Boc considera ca declaratia ministrului de stat a fost facuta la limita dintre gluma si tonul real al discutiilor si, ca atare, nu crede ca ar fi vorba despre o amenintare directa la adresa cuiva.



Reprezentantul PRM, deputatul Lucian Bolcas, prezent la dezbaterile parlamentare a comentat scurt: "O fi stiind el ce spune".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO